Русия обяви извънредно положение в Белгород Снимка: © Getty Images

Ситуацията в руската гранична зона Белгород остава напрегната. В сряда губернаторът ѝ Вячеслав Гладков обяви извънредно положение "на регионално ниво" заради "обстрела от страна на украинските въоръжени сили". От негово съобщение в социалната мрежа Telegram става ясно, че ще внесе предложение и за въвеждане на федерално извънредно положение.

Гладков твърди, че е имало нападения на украински дронове срещу две села в региона. Властите на Курска, Воронежка и Брянска област също съобщават, че през нощта на вторник към сряда въздушната отбрана е свалила украински дронове. Тази информация не може да бъде независимо потвърдена.

Белгород граничи с украинската Харковска област и руската Курска област, в която Украйна започна изненадваща офанзива преди дни, реализирайки най-голямото проникване на руска територия от началото на войната на Кремъл.

Към момента украинската армия е превзела 74 села в Курска област - два пъти повече, отколкото твърди руската страна.

Междувременно властите в Курска област продължават евакуацията на жителите в района - по данни на министерството на извънредните ситуации на Русия вече са евакуирани 76 хиляди души.

Международни и руски медии съобщават, че бившият телохранител на Владимир Путин - Алексей Дюмин - поема командването в района.

Руският депутат Николай Иванов, който е родом от Курска област, потвърди тази информация по местната телевизия. Все още обаче се очаква официално съобщение.

В края на май Дюмин беше назначен на поста секретар на Държавния съвет.

По мнение на много бивши кадри в президентството Путин вижда Дюмин като свой наследник.

Въпреки че 71-годишният руски президент започна нов шестгодишен мандат в началото на май, името на новоназначения секретар, наред с други, отдавна е обект на спекулации сред политическия елит на Москва.

Преди да бъде назначен за съветник на руския президент, той е бил губернатор на Тулска област на юг от Москва, ключов център на военната индустрия.


Путин назначи бившия си охранител Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024