Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и Снимка: © *това не е iPhone 15/Getty Images

Русия си намери нов враг в лицето на Apple. Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е разкрила американска шпионска операция, при която са били компрометирани хиляди iPhone-и с помощта на сложен софтуер за наблюдение.

Тя върди, че са засегнати устройствата на редица потребители, сред които и такива, принадлежащи на чуждестранни дипломати в страната и на служители от Израел, Китай и членове на НАТО. В изявлението на службата се говори за предполагаема "шпионска акция на американските служби", зад която стоели американската разузнавателна служба NSA и компанията Apple. Москва обаче така и не предостави каквито и да било доказателства за тези твърдения.

Американският технологичен гигант категорично отхвърли обвиненията.

"Никога не сме работили с правителство за създаване на задна вратичка в продукт на Apple и никога няма да го направим", пишат от Apple в изявление.

Следите по казуса тръгват от базирана в Москва компания за IT сигурност - "Касперски". Нейният основател Евгений Касперски пръв оповестява публично, че негови служители от средния и висшия мениджмънт са били хакнати и шпионирани в "изключително сложна, професионално насочена кибератака, използваща мобилни устройства на Apple". Касперски обаче предполага, че неговата компания не е била основната цел на атаката.

От там твърдят, че операцията е започнала най-късно през 2019 г. и е продължила досега. Компанията вече е открила първите аномалии в собствените си мрежи, идващи от устройства на Apple, в началото на годината. А последвалият им анализ засякал съмнителен софтуер,

Той проникнал чрез невидими съобщения в приложението iMessage, като засегнатите лица не са можели да предотвратят това, тъй като не са знаели. След това въпросният софтуер е изпращал записи от микрофона, снимки от приложенията за съобщения и данни за местоположението до чуждестранни сървъри.

Компанията публикува пост в блога си, в която описва текущото състояние на своите разследвания по въпроса. Наред с други неща, тя казва, че най-старите следи от атаката датират отпреди една година, но че това е "продължаваща атака". Никъде обаче не се споменава за възможния ѝ произход.

САЩ шпионират? Русия пропагандира

Според индекса на киберсилите на Центъра "Белфер 2022" към Харвардския университет САЩ са водещата киберсила в света по отношение на намеренията и възможностите. В класацията ги следват Китай, Русия, Великобритания и Австралия, посочва "Ройтерс".

Както Кремъл, така и руското външно министерство изтъкнаха значимостта на въпроса.

"Скритото събиране на данни е извършено чрез софтуерни уязвимости в произведени в САЩ мобилни телефони. Разузнавателните служби на САЩ от десетилетия използват IT корпорации, за да събират мащабни данни за интернет потребителите без тяхното знание", твърдят от руското външно министерство.

Служителите в Русия, която според западните наблюдатели е изградила много сложна структура за вътрешно наблюдение, отдавна поставят под въпрос сигурността на американските технологии.

Това обаче изглежда не пречи на руският външен министър Сергей Лавров, който през ноември 2022 г. беше забелязан да използва редица продукти на марки от Запада, включително смарт часовник Apple Watch и последният модел iPhone. Все пак Кремъл нареди на служителите си, които ще участват в подготовката за президентските избори през 2024 г., да не използват iPhone-и поради "опасения за сигурност".

Обвиненията на Русия срещу западните продукти идват на фона на обтегнати отношения в международен план заради войната в Украйна. От началото ѝ насам редица компании напуснаха руския пазар, а Apple спря да продава продуктите си там. Междувременно страната все повече изостря тона си спрямо Съединените щати и нейните съюзници във всички сфери.

Руският президент Владимир Путин (вляво) разговаря с ръководителя на президентската администрация Сергей Кириенко (вдясно) "За iPhone всичко свърши". Кремъл забранява на служители да използват американските телефони


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024