Украинската армия се оттегли от Вугледар Снимка: © Getty Images

Украйна официално потвърди, че войските ѝ са се изтеглили от източния град Вугледар. До момента регионът устояваше на многократните руски атаки след пълномащабното нахлуване на Владимир Путин през 2022 г.

Военното командване в Киев съобщи, че войските му са напуснали късно във вторник. Те са се оттеглили, за да запазят личния си състав и бойната техника, се казва в съобщение и се добавя, че руските бойни части са атакували от три посоки и са били близо до „обкръжаване“ на града.

Падането на Вугледар е тласък за Кремъл и идва, докато руските войски напредват в източната Донецка област. През февруари те превзеха град Авдиевка , извън регионалната столица Донецк, окупирана през 2014 г.

От началото на инвазията си в Украйна Русия се опитва да превземе този град, за да напредне на север и да достигне до регионални транспортни възли като Курахово и Покровск.

Позицията на превзетия Вугледар изглежда стратегически важна. Макар да не е задължително да позволи на руските части да надградят успеха си, на фона на наближаващото застудяване и настъпващата зима, експерти по отбраната, цитирани от британския Guardian допускат, че на Украйна може да се наложи да се оттегли и от други селища, които са под натиск, включително Торецк и Селидове.

Агенция "Reuters" oтбелязва, че контролът над Вугледар е позволявал на украинските въоръжени сили да обстрелват руските линии за доставки в района и по този начин да затруднява снабдяването на окупаторите с провизии.

Според експерти от американския Институт за изследване на войната (ISW), практическото окупиране на града от руската армия "едва ли ще промени радикално хода на настъпателните операции в западната част на Донецка област".

Според рускивоенни блогъри обаче сега Русия може да се опита да се насочи към Велика Новоселка, малко над 30 км на запад в съседната Запорожка област.


Към момента руските сили контролират 98,5% от района на Луганск и 60% от района на Донецк, отбелязва още Guardian.

Кремъл е знаел, че Украйна ще атакува Курск, показават документи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурорският син от Перник излиза от ареста с условна присъда

Той е признат за виновен по една от заплахите за убийство на бившата му приятелка

20:15 - 02.10.2024
Важно днес

Полиция привиква журналистка заради списъка с купувачи на вот, пуснат от Ивайло Мирчев

Човек, разпознал се като Памперса, се оплакал на МВР в Габрово от журналистката и политика

17:32 - 02.10.2024
Пътуване

Четири градски винени фестивала ще се проведат този месец по повод Международния ден на мавруда

За трета година екипът на БАВП организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени URBAN WINE FEST в 4 големи града на страната.

16:44 - 02.10.2024
Важно днес

Резултатите на учениците по математика развенчават "мита за елитните училища"

Нов доклад на Института за пазарна икономика за слабостите в образованието

15:22 - 02.10.2024