Русия отново атакува Киев с ракети. Сблъсъците около Бахмут намаляват Снимка: © Getty Images

Петъчната сутрин в Киев започна с поредно руско нападение с ракети - 13-ото подред този месец. Украинските представили съобщават, че противовъздушната им отбрана е успяла да свали всички руски цели, изстреляни срещу столицата.

Няма информация за жертви, но падащи отломки са повредили покрива на търговски център и къща в два района.

Ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергей Попко заяви в канала си в Telegram, че атаката е извършена от стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-95МС от района на Каспийско море и вероятно с крилати ракети Х-101.

В градския район Оболон отломки са повредили търговски център, но не са предизвикали пожар. В района са повредени и паркирани автомобили, съобщи Попко. В централния Шевченковски район на града паднали отломки върху къща са повредили покрив и един прозорец.

Вероятно в очакване на украинска контраофанзива, през последните седмици Русия предприе поредица от атаки с ракети и дронове срещу Украйна, очевидно в опит да изтощи украинската противовъздушна отбрана.

На фронта в Бахмут

Сблъсъците между руската частна групировка "Вагнер" и украинските войски в Бахмут намаляват през последните няколко дни. Това каза говорителят на източния отряд на украинските въоръжени сили.

Междувременно президентската канцелария на Украйна съобщи, че повече от 100 украинци, които са били пленени в района на Бахмут, са били освободени при нова размяна на пленници с Русия.

В четвъртък ръководителят на военната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че подразделенията му напускат Бахмут - решение, което идва на фона на многомесечни унищожителни боеве, превърнали украинския град в руини. В Telegram-канала на "Вагнер" е пуснат видеоклип, в който Пригожин казва, че до 1 юни всички войници от частната армия ще бъдат препозиционирани в тилови лагери и ще предадат позициите си на редовната руска войска.

Още помощ

Финландия пое нов ангажимент да ипзрати допълнително военно оборудване на Украйна. Това ще е 16-ият военен пакет, който Хелзински ще изпрати в помощ на Киев.

Той ще включва противовъздушни оръжия и боеприпаси и ще бъде на стойност 109 млн. евро, съобщава говорител на финландското министерство на отбраната пред CNN.

По този начин общият размер на отбранителната помощ от Финландия за Украйна от началото на руската инвазия миналата година достига 1,1 млрд. евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024