След 52 дни пауза Русия отново атакува Киев с ракети Снимка: © Getty

През нощта на 10 срещу 11 ноември рускaта армия нанесе мащабни удари с ракети и дронове по Украйна. За първи път от 52 дни насам те бяха насочени към Киевска област.

Това сочи дневният анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински източници съобщиха на 11 ноември, че руските сили са изстреляли 31 безпилотни летателни апарата Shahed 131/136, две ракети Х-59, една ракета Х-31, една противокорабна ракета P-800 Onyx и една ракета С-300 срещу различни цели в Украйна, като са насочили към Киевска област ракета Iskander-M или С-400.

Украинската противовъздушна отбрана свали 19 дрона "Шахед" , една ракета Х-59 и използва система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да унищожи балистичната ракета, насочена към Киевска област.

Администрацията на град Киев потвърди, че са изминали 52 дни от последния ракетен удар на руските сили срещу Киевска област.

В същото време се появиха данни, че главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) е участвало в поне един от трите удара по руска територия на 10-11 ноември.

Според украинското издание Suspilne Crimea източници от ГУР са заявили, че ГУР е организирало експлозия на железопътни релси в Рязанска област, която е довела до дерайлирането на 19 вагона от товарен влак сутринта на 11 ноември.

Източникът от ГУР казва, че експлозията ще усложни руската военна логистика в близко бъдеще. Известен руски военен блогър твърди, че влакът е превозвал минерални торове.

По думите на московските железници, експлозията не е засегнала пътническите и крайградските влакове и руските железници са създали щаб за координиране на потенциалните смущения, причинени от дерайлирането.

Руската държавна информационна служба РИА Новости заяви, че дерайлирането се дължи на "намеса на неупълномощени лица".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024