Русия пак бомбардира Киев и Запорожие, има жертви и разрушени жилища Снимка: © Киевска прокуратура

Руската армия е подновила бомбардировките си и тази нощ отново е атакувала украинската столица, населени места в областта и други градове с ирански дронове "Шахед". Убити са поне четирима цивилни украинци в Ржишов край Киев, десетки са ранените, като се съобщава за 20 души, настанени в болница към момента - по данни на военната администрация в Украйна. Още петима души са в неизвестност.

Въздушните удари са разрушили последните етажи от две жилищни сгради в покрайнините на столицата и околностите. Поразен е и друг цивилен обект - триетажна учебна сграда на професионален лицей в Ржишов, Киевска област. Възникнал е и пожар.

Въздушната тревога над Киев през нощта е продължила 4 часа. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че над 20 дрона са били изпратени към Украйна от руската армия. И добавя, че всеки път, когато Москва спомене думата "мир", следва нова заповед за удари.

Спешни медици и спасители оказват помощ на пострадалите след поредната порция бомбардироски в Киев и останалите градове - обект на обстрел.

Киевската градска военна администрация съобщи в Telegram, че според окончателната информация във въздушното пространство около столицата са били засечени около осем вражески безпилотни летателни апарата тип "Шахед". Общо атаката през нощта е била с 21 дрона, 16 от които са свалени от въоръжените сили на Украйна. Иранските машини са били изстреляни срещу обекти в Украйна от района на Брянск.

Освен в Киев, въздушна тревога през нощта е била обявена в областите Черниговска, Полтавска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Ровненска, Хмелницка, Днепропетровска, Тернополска, Запорожка, Донецка и Кировоградска.

В Киевска, Житомирска и Хмелницка област са пуснати системи за противовъздушна отбрана.

Президентът Володимир Зеленски съобщи по-късно през деня и за жестоки удари по цивилни цели в Запорожие. Ракета е ударила жилищен блок в сряда по обед. "Русия обстрелва града със зверска дивотия. Обстрелват се жилищни квартали, където живеят обикновени хора и деца. Терористичната държава се стреми да унищожи нашите градове, нашата държава, нашите хора", заяви Зеленски и призова това да не се превръща в „просто още един ден“ в Украйна. "Светът се нуждае от по-голямо единство и решителност да победи руския терор по-бързо и да защити живота", допълни украинският държавен глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024