Русия пак пуска бомби върху жилища в Украйна. Поне 17 убити, сред тях и деца Снимка: © Getty

Поне 17 убити цивилни, сред които и 3 деца. Това е резултатът от поредна масирана ракетна аката на Русия в три украински града - столицата Киев, Умар и Днипро.

Официалните украински власти съобщиха, че това е първата масирана въздужна атака срещу Киев от началото на март. Общо 11 ракети и два дрона са били свалени над столицата, съобщи градската администрация. Там няма данни за нанесени сериозни щети и жертви, но отломки от прехванатите руски ракети са повредили електропровод и път.

Три деца са били спасени под развалините в централния град Уман, където при удар върху жилищна сграда са загинали поне 10 души, съобщи украинската полиция. Атаката над града е оставила поне 17 ранени, но спасителите продължават да гасят пожари и да търсят оцелели от останките на около 10 жилищни сгради, пострадали при ударите по цивилни цели, осъщестени от руската армия.

Млада жена и дете са убити в град Днипро, каза областният управител. Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че докато звучат сирените за въздушна тревога над страната, противоракетната отбрана на страната е успяла да свали 21 руски крилати ракети.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува в Twitter кадри от последните разрушения по ударени от руската армия зивилни цели. "Поредна нощ на руски терор (...) Руското зло може да бъде спряно с оръжие. Нашите защитници го правят. И може да бъде спряно със санкции", написа Зеленски.

По-рано САЩ наложиха нови санкции срещу организации, свързани с Кремъл, в това чисто и Федералната служба за сигурност на Русия. Мотивът е „неправомерното задържане“ на американци. Официални лица на САЩ твърдят, че новите санкции срещу ФСБ на Русия и разузнавателния клон на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран няма да спрат усилията за освобождаване на американци, задържани в тези страни. Руските и иранските агенции вече са под санкции и последните мерки имат за цел да „променят поведението и да стимулират по-добро поведение“, казват от Вашингтон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024