Русия пак удари жилищна сграда в Украйна - този път в Харков Снимка: © Telegram/Олег Синегубов

Поредна руска атака - поне две ракети поразиха центъра на Харков, в Североизточна Украйна, съобщи Би Би Си. Една от тях е ударила жилищна сграда, написа в Телеграм Игор Терехов, кмет на града, цитиран от Ройтерс.

В кооперацията е избухнал пожар, а ранените в нея по последни данни са четирима, съобщи областният управител на Харковска област Олег Синегубов. Петият ранен е охранител в училище наблизо. Синегубов публикува и кадри от сградата с избити прозорци, а според регионалната прокуратура нападението е било извършено с ракети С-300.

Терехов добави, че в центъра на Харков, където са паднали ракетите, не е имало военни: "само жилищни райони и цивилни сгради, например университет". Повредена е сградата на Университета за общинско стопанство.

Една от жилищните сгради, до които е паднала ракетата, е сериозно повредена. На мястото продължават спасителните операции.

Междувременно ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин написа в Телеграм канала си, че в Бахмут "все още се водят ожесточени битки за всяка улица, всяка къща, всяко стълбище".

Следващото руско настъпление най-вероятно ще бъде в Луганска област, прогнозира в анализа си Института за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон. Според украинското военно разузнаване руският президент Владимир Путин е заповядал източният украински регион Донбас, който включва Донецка и Луганска област, да бъде изцяло превзет до март. Сега Украйна контролира част от тази територия, която Путин обяви за част от Русия миналия септември.

Украйна Украйна призова за по-бързи доставки на оръжия след нови масирани руски атаки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024