Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл Снимка: © Getty Images

Руското министерство на вътрешните работи подготвя законопроект, който ще задължи чуждестранните посетители на държавата да подписват т. нар. "споразумение за лоялност".

Декларацията ще забранява на чужденците да критикуват официалната политика на Русия, да дискредитират съветската военна история, както и да нарушават "традиционните семейни ценности".

След като нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и започна пълномащабна война, Русия въведе редица строги закони, които забраняват т.нар. "дискредитиране на армията". Престъпление е и да се нарича руската агресия „война“, каквато е – според Кремъл правилният термин е „специална военна операция“.

Руската държавната информационна агенция ТАСС съобщи в сряда, че законопроектът ще принуди всички чужденци, които влизат в Русия, да подписват специално споразумение, което на практика ограничава това, което могат да казват публично.

На чужденеца, който влиза в Русия, ще бъде забранено да "пречи на дейността на държавните органи на Руската федерация, да дискредитира под каквато и да е форма външната и вътрешната държавна политика на Руската федерация, държавните органи и техните служители", съобщава ТАСС.

Предложеното споразумение ще включва клаузи за морала, семейството, "пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения" и историята.

Освен това на чуждестранните граждани ще бъде забранено да "изопачават историческата истина за подвига на съветския народ в защита на Отечеството и неговия принос за победата над фашизма".

От съобщенията на руските медии не става ясно за кои чужденци ще се отнася бъдещият закон или какво ще бъде наказанието за неспазване на "споразумението", пише Ройтерс.

Новината идва на фона на зачестилите предупреждения от опозиционни активисти, че Москва увеличава натиска си по отношение на всяко обществено несъгласие преди президентските избори през март 2024 г.

„Споразумението за лоялност“ ще стане задължително за чужденците на територията на Русия, ако законопроектът бъде приет. За целта той трябва да бъде приет от Държавната дума и след това подписан от Путин.

"Проектозаконът за така нареченото "споразумение за лоялност" с мигрантите, влизащи в Руската федерация, е във висока степен на готовност", заяви Леонид Калашников, председател на ресорната комисия в Думата, която трябва да го разгледа, пред Интерфакс, като добави, че някои детайли предстои да бъдат уточнени.

Законът все още не е внесен официално в парламента, според справки на Ройтерс в базата данни на Думата.


Снимка от фронта на войната в Украйна, Авдеевка Все повече руски воиници искат да напуснат фронта в Украйна, разкриват тайни записи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024