Русия иска да разменя храна срещу оръжия със Северна Корея Снимка: © Getty Images

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия. Такива опасения изрази говорителят на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, съобщава BBC.

Сделката за боеприпаси, която Москва ще се опита да сключи, е нова и се следи отблизо от Вашингтон. САЩ и преди са обвинявали Пхенян, че доставя оръжие на руските военни в Украйна, както и на на руската наемническа група "Вагнер" - твърдения, които комунистическата страна отхвърля.

Северна Корея е една от най-бедните страни в света и от десетилетия се бори с хроничен недостиг на храна. Преживява включително опустошителен глад в средата и края на 90-те години на миналия век.

През февруари експерти предупредиха, че страната, която има едно от най-авторитарните правителства в света, е изправена пред критична продоволствена криза поради значителен спад в производството, влошен от времето, строгия граничен контрол и ефекта от международните санкции.

Сателитни снимки от южнокорейските власти показват, че през 2022 г. Пхенян е произвел 180 хил. тона по-малко храна, отколкото през 2021 г.

По-рано в четвъртък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на словашки гражданин по отделен случай - за това, че е действал като посредник между Русия и Северна Корея.

По данни на американското правителство 56-годишният Ашот Мкртичев е уредил продажби и организирал сделки, които биха позволили на Пхенян да доставя оръжия на Русия в края на 2022 г. и началото на 2023 г. Замяната на това държавата под авторитарно управление е получила пари в брой, самолети, стоки и суровини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024