Русия предприе изключително интензивна въздушна атака срещу Киев Снимка: © Getty Images

В ранните часове на вторник Русия предприе изключително интензивна въздушна атака срещу Киев, използвайки безпилотни самолети, крилати и вероятно балистични ракети, съобщиха представители на градските власти. Това е осмото нападение по въздух срещу украинската столица този месец.

„Тя беше изключителна по своята плътност – максимален брой атакуващи ракети за най-кратък период от време“, заяви Серхий Попко, ръководител на градската военна администрация на Киев, в коментар, публикуван в приложението за съобщения Telegram.

По предварителна информация огромната част от вражеските цели във въздушното пространство на Киев са били открити и унищожени, отбеляза още той. Не е известно веднага колко обекта са били свалени над града и дали някой от тях е успял да порази целта си.

След едноседмично прекъсване, в края на април Русия възобнови тактиката си за нанасяне на удари с ракети с голям обсег и през последните дни извърши множество такива, често насочени срещу Киев. Досега Украйна е успяла да отблъсне по-голямата част от нападенията.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че падащи отломки са подпалили няколко автомобила и са повредили сграда в район Соломянский в западната част на столицата. Трима души са били ранени.

Кличко съобщи, че южно от Бориспол системите за противовъздушна отбрана са отблъснали атака с дрон. В града, намиращ се югоизточно от Киев, се намира основното пътническо летище на столицата, което в момента е затворено.

Щетите в други райони не са значителни и няма непосредствена информация за евентуални жертви там, заявиха от военната администрация.

В ранните часове на вторник сирените за въздушно нападение зазвучаха в почти цяла Украйна и бяха чути над Киев и региона в продължение на повече от три часа.

"Мисля, че това беше една от най-шумните нощи в Киев от известно време насам, ако се съди по факта, че много от моите приятели, които живеят в другия край на града, се събудиха със звуци като тези", написа Юлия Тимошенко и пусна в Twitter звуков запис от ракетното нападение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024