Русия предупреди САЩ да не се доближава до границата с Украйна Снимка: © Украинският президент Володимир Зеленски, Getty Images

САЩ провокира Русия и „играе по нервите ѝ“, изпращайки военни кораби в Черно море. Това обяви зам.-министърът на външните работи в Москва Сергей Рябков, който предупреди Вашингтон да не се доближава до Украйна и да не се намесва във военния конфликт в Донбас.

„Американските кораби нямат абсолютно никаква работа край нашите брегове. Това са напълно провокативни действия, в буквалния смисъл на думата. Тестват нашата сила, играят по нервите ни. Няма да успеят“, каза Рябков, цитиран от tass.ru.

„САЩ трябва да разберат, че рисковете от инциденти са много високи. Вече видяхме нещо подобно в съвсем различна водна зона тази година. Предупреждаваме САЩ, че е по-добре те да стоят настрана от Крим и от нашето черноморско крайбрежие. Това е и за тяхно добро“, добави зам.-министърът на външните работи.

Още преди няколко дни се разбра, че САЩ е изпратил два военни кораба в Черно море. Те вече трябва да са преминали преминали през Босфора и Дарданелите с разрешение от Турция по Конвенцията от Монтрьо и ще бъдат разположени там до 4-5 май.

Един ден в калните окопи с украинския президент Володимир Зеленски

От Вашингтон твърдят, че операциите им региона са рутинни, но от Москва смятат, че са свързани с конфликта в Украйна. Русия вече струпа огромен брой военни край границата, като според властите в Киев те са около 50 хиляди, плюс още поне 35 хиляди сепаратисти на територията на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че „Русия ще си плати за агресивните действия в Югоизточна Украйна. „Всяка заплаха по наш адрес затвърждава убеждението ни, че водим верен курс“, каза Рябков.

Вече седма година конфликтът между украинските военни и проруските сепаратисти в областта на Донбас нарушава спокойствието в региона. Там живее предимно рускоговорящо население, което иска независимост от Киев.

Конфликтът в Украйна: Русия готви армия за "нова Сребреница", Байдън и Меркел предупреждават Путин

Преди дни руските власти обявиха, че се готвят да реагират, ако се стигне до повторение на геноцида от Сребреница през 1995 г. Те обаче казаха, че не са „заплаха“ за никоя друга държава и не допускат намеса във вътрешните си работи.

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие в Брюксел украинския външния министър Дмитро Кулеба за разговори относно конфликта. "Опитваме се да избегнем грешката от 2014 г., когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си", заяви Кулеба.

"Ако Москва предприеме безразсъдни действия и започне да използва спиралата на насилието, това ще е на висока цена във всеки смисъл на думата. Бих искал да ви уверя, че Украйна не желае война. Ние не планираме никакво нападение или ескалация. Украйна е за решаване на конфликта с дипломатически и политически средства“, добави той. Столтенберг призова Русия да спре с "провокациите".

От началото на военния конфликт в Украйна са загинали около 14 хиляди души, а през 2021 г. близо 30 украински войници са загубили живота си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024