Русия премества фокуса на офанзивата си от Бахмут в "постапокалиптична" Авдиивка Снимка: © Getty Images

Киев планира следващия си ход, след като Москва премести фокуса на офанзивата си от отслабващите атаки в източния град Бахмут към друг украински град на юг.

Следващата ѝ цел е град Авдиивка. Миналата седмица украинските военни предупредиха, че малкият град може да се превърне във "втори Бахмут", тъй като Русия насочва вниманието си натам. И двата града са превърнати в руини от боевете.

"Тъжно ми е да го кажа, но Авдийвка все повече заприличва на място от постапокалиптични филми", каза Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на града.

Преди войната в селището живеят около 30 хил. души. Сега от тях са останали само 2 хил. и те са призовани да напуснат. Започнала е евакуацията на комуналните работници, които все още са останали в града.

Украинските военни се стремят да изтощят максимално руските сили, преди да започнат контраофанзива през следващите седмици или месеци, като се опитват да сложат край на руската инвазия, започната преди 13 месеца.

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви наскоро, че контраофанзивата може да започне "много скоро". В понеделник той посети фронтовата линия в източната част на страната и заяви, че силите му все още отблъскват руските атаки към Бахмут.

Защитата на града, който Русия се опитва да превземе от месеци, е "военна необходимост", каза той и похвали украинската устойчивост в "изключително трудни условия".

"Изчисляваме всички възможни варианти за развитие на събитията и ще реагираме адекватно на настоящата ситуация", допълни Сирски.

Главнокомандващият генерал Валерий Залужний заяви в събота, че ситуацията около Бахмут се "стабилизира", а руските сили твърдят, че се сражават улица по улица.

Други развития от фронта

Украинските власти съобщиха за извършена ракетна атака по Авдийвка, която е повредила хотел и сградата на съда в града.

От своя страна, Русия твърди, че е свалила украински дрон в неделя, като добави, че трима души са били ранени, а жилищни блокове са били повредени при нападение южно от Москва. Киев не коментира съобщенията за нападения на територията на Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024