Русия произвежда нов дрон с китайски двигател Снимка: © Getty Images

Русия е започнала да произвежда нов безпилотен самолет за нападение с голям обсег, наречен "Garpiya-A1", като е използвала китайски двигатели и части. Това съобщава агенция "Ройтерс", като се позовава на източници от европейската разузнавателна агенция.

Разузнавателните данни, които включват договор за производство на новия дрон, фирмена кореспонденция за производствения процес и финансови документи, сочат, че IEMZ Kupol, дъщерно дружество на руския държавен оръжеен производител "Алмаз-Антей", е произвело над 2500 броя "Garpiya- A1"“ от юли 2023 г. до юли 2024 г.

За съществуването на нов руски дрон с китайска технология не е съобщавано досега.

Според източниците на "Ройтерс" модел „Garpiya- A1 “, което на руски означава „харпия“, вече е бил изпо лзван срещу военни и граждански цели в Украйна, причинявайки щети на критичната инфраструктура, както и цивилни жертви.

Според Самюел Бендет, старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, базиран във Вашингтон, ако разкритията се потвърдят официално, то това би означавало, че Русия може да прекъсне досегашната си зависимост от иранските проекти за безпилотни самолети.

Това означава, че Русия вече може да разчита повече на вътрешни разработки, както и очевидно на Китай, тъй като и двете страни в тази война зависят от много китайски компоненти за производството на дронове“, смята той.

Пред май миналата година украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Иран е доставил на Русия повече от хиляда дрона „камикадзе“ "Шахед" от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Те са били използвани за изтощаване на украинската противовъздушна отбрана и за поразяване на инфраструктура далеч от фронтовата линия.

Изглежда, че Garpiya „много прилича на "Шахед“, но има няколко отличителни черти, включително уникална перка с болтове и двигатели Limbach L-550 E.

Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местна фирма - Xiamen Limbach.

Журналисти на "Ройтерс" са разгледали договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г. между руското министерство на отбраната и "Kupol" за разработване на завод за производство на безпилотни самолети.

Източниците от разузнаването твърдят, че бивша циментова фабрика, намираща се в Удмуртска република, Западна Русия - която е закупена от Kupol през 2020 г. - се използва за производството на безпилотните самолети.

Прототипът на „Garpiya“ е пуснат в експлоатация през първата половина на 2023 г., става ясно от съобщенията на компанията.

Производството е достигнало няколкостотин броя през втората половина на 2023 г. и се увеличило повече от два пъти през първата половина на 2024 г.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на молбата за коментар на "Ройтерс".

В изявление на китайското външно министерство се казва, че "Пекин строго контролира износа на изделия с потенциално военно приложение, включително безпилотни самолети"

„Що се отнася до украинската криза, Китай винаги е бил ангажиран с насърчаването на мирните преговори и политическото уреждане“, се казва в изявлението. В него обаче се добавя още, че няма международни ограничения върху търговията на Китай с Русия.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна, наричайки помощта на Пекин "важен фактор за продължаването на конфликта".


Държави от ЕС питат Кристалина Георгиева защо МВФ се връща в Русия

Владимир Путин Русия изгони шестима британски дипломати и забърка нов дипломатически скандал

Лондон може вече да е разрешил на Украйна да използва ракети Storm Shadow в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024