Русия се опитва да превземе Соледар, но украинските сили удържат на ожесточените атаки Снимка: © Getty Images

Руските войски засилват атаката си срещу Соледар - град в Източна Украйна в близост до Бахмут. Това принуждава украинските войски да отблъскват все повече нападения, водени от руските наемнически сили, съобщава "Ройтерс". Към момента украински сили удържат града.

Британското министерство на отбраната обаче заяви във вторник, че Русия и частната руска военна група "Вагнер" "вероятно" вече контролират по-голямата част от малкия град след постигнат напредък през последните четири дни. Според министерството това вероятно е усилие на руските части за обкръжаване на Бахмут от север и за прекъсване на комуникационните линии.

Това обаче няма да е толкова лесно, тъй като украинските военни поддържат стабилни отбранителни линии в дълбочина и имат контрол върху маршрутите за снабдяване.

Соледар се намира в индустриалния регион Донбас, на няколко километра от Бахмут, където войските и на двете страни понасят тежки загуби в едни от най-интензивните окопни войни от началото на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в нощното си видеообръщение, че двата града се държат въпреки широко разпространените разрушения. По думите му в Соледар вече не е останала "нито една стена", а земята е покрита с руски трупове.

"Изключително трудно е - почти не са останали цели стени. Благодарение на устойчивостта на нашите воини там, в Соледар, спечелихме допълнително време и допълнителни сили за Украйна", каза Зеленски.

Украински официални лица, начело с главнокомандващия генерал Валерий Залужний, обаче предупредиха, че Русия подготвя включването на допълнителни войски за нова голяма офанзива в Украйна, вероятно към столицата Киев.

Превземането на Соледар е цел на "Вагнер" от месеци заради мрежата от пещерни минни тунели в региона, които могат да поберат войници или танкове.

Битките за източния град вероятно ще продължат през следващите дни, докато Украйна очаква още военно оборудване, изпратено ѝ от западните ѝ съюзници. По-рано стана ясно, че първите американски бойни машини на пехотата Bradley M2 вече пътуват към страната, а маршрутът им изглежда преминава през България.

Междувременно изданието "Politico" съобщава, че Съединените щати обмислят да изпратят пехотна рота с бронирани машини "Страйкър" в помощ на Киев. Решението може да бъде обявено следващата седмица, но засега то не е потвърдено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023