Русия се опитва да превземе Соледар, но украинските сили удържат на ожесточените атаки Снимка: © Getty Images

Руските войски засилват атаката си срещу Соледар - град в Източна Украйна в близост до Бахмут. Това принуждава украинските войски да отблъскват все повече нападения, водени от руските наемнически сили, съобщава "Ройтерс". Към момента украински сили удържат града.

Британското министерство на отбраната обаче заяви във вторник, че Русия и частната руска военна група "Вагнер" "вероятно" вече контролират по-голямата част от малкия град след постигнат напредък през последните четири дни. Според министерството това вероятно е усилие на руските части за обкръжаване на Бахмут от север и за прекъсване на комуникационните линии.

Това обаче няма да е толкова лесно, тъй като украинските военни поддържат стабилни отбранителни линии в дълбочина и имат контрол върху маршрутите за снабдяване.

Соледар се намира в индустриалния регион Донбас, на няколко километра от Бахмут, където войските и на двете страни понасят тежки загуби в едни от най-интензивните окопни войни от началото на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в нощното си видеообръщение, че двата града се държат въпреки широко разпространените разрушения. По думите му в Соледар вече не е останала "нито една стена", а земята е покрита с руски трупове.

"Изключително трудно е - почти не са останали цели стени. Благодарение на устойчивостта на нашите воини там, в Соледар, спечелихме допълнително време и допълнителни сили за Украйна", каза Зеленски.

Украински официални лица, начело с главнокомандващия генерал Валерий Залужний, обаче предупредиха, че Русия подготвя включването на допълнителни войски за нова голяма офанзива в Украйна, вероятно към столицата Киев.

Превземането на Соледар е цел на "Вагнер" от месеци заради мрежата от пещерни минни тунели в региона, които могат да поберат войници или танкове.

Битките за източния град вероятно ще продължат през следващите дни, докато Украйна очаква още военно оборудване, изпратено ѝ от западните ѝ съюзници. По-рано стана ясно, че първите американски бойни машини на пехотата Bradley M2 вече пътуват към страната, а маршрутът им изглежда преминава през България.

Междувременно изданието "Politico" съобщава, че Съединените щати обмислят да изпратят пехотна рота с бронирани машини "Страйкър" в помощ на Киев. Решението може да бъде обявено следващата седмица, но засега то не е потвърдено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024