Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната Снимка: © Getty Images

Руското правителство се очаква да попречи на мъжете във военна възраст да напускат страната, като затвори границите си за тях. Това сочи доклад на руския независим сайт "Медуза", чието седалище е в Рига, Латвия. Той се позовава на два източника в Кремъл.

Единият от тях казва, че се очаква забраната да бъде въведена на 28 септември. По информация на друг източник забраната ще влезе в сила след провеждането на референдуми в четирите окупирани от Москва украински области. Гласуването в тях ще приключи на 27 септември.

В Русия минималната възраст за призоваване в руската армия е 18 години. Всички граждани от мъжки пол на възраст между 18 и 27 години подлежат на наборна военна служба за една година. Действащите закони разрешават на руски мъже на възраст до 40 години и на чужденци на възраст до 30 години също да служат в армията.

Подготвяната забрана ще има изключение за малък брой мъже на наборна възраст, които ще могат да напуснат страната само след като се снабдят с "изходни визи". За да получат подобни визи, те ще трябва да поискат разрешение от службите за наборна военна служба, пише "Медуза".

Руснаците се опитват да избягат от страната, откакто президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация на 21 септември. Мобилизацията е в ход: протести и разплакани деца

Руснаците се опитват да избягат от страната, откакто президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация на 21 септември. Според вътрешна информация, на сухопътните гранични пунктове се наблюдава увеличение на трафика, а самолетните билети рязко поскъпват или се разпродават. Търсенията в Google на руската фраза "как да напусна Русия" също нараснаха след обявената мобилизация.

Възможностите за бягство през границата обаче са до голяма степен ограничени. Четири от петте държави от ЕС, граничещи с Русия, заявиха, че руснаците вече няма да бъдат допускани да влизат с туристически визи.

Москва планира да мобилизира 300 хил. мъже, които да се сражават във войната в Украйна, като дава приоритет на тези с боен опит. В събота Путин подписа нов указ, според който войниците, които се предадат, дезертират или откажат да се бият, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

А с друг указ държавният глава даде отстрочка от обявената частична мобилизация за студентите във висшите учебни заведения и колежите, ако те се обучават за съответната образователна степен за първи път.

След издаването на указа в цялата страна граждани излязоха на протест. По данни на независимата правозащитна група "OVD-Info" най-малко 820 протестиращи са задържани в 34 различни града.

След издаването на указа в цялата страна граждани излязоха на протест. По данни на независимата правозащитна група "OVD-Info" най-малко 820 протестиращи са задържани в 34 различни града. Полетите от Русия се разпродадоха за минути, след като Путин обяви мобилизация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Володимир Зеленски е Личност на годината на Time за 2022 г.

"Духът на Украйна" също е почетен в годишната класация на списанието

15:52 - 07.12.2022

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022