Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната Снимка: © Getty Images

Руското правителство се очаква да попречи на мъжете във военна възраст да напускат страната, като затвори границите си за тях. Това сочи доклад на руския независим сайт "Медуза", чието седалище е в Рига, Латвия. Той се позовава на два източника в Кремъл.

Единият от тях казва, че се очаква забраната да бъде въведена на 28 септември. По информация на друг източник забраната ще влезе в сила след провеждането на референдуми в четирите окупирани от Москва украински области. Гласуването в тях ще приключи на 27 септември.

В Русия минималната възраст за призоваване в руската армия е 18 години. Всички граждани от мъжки пол на възраст между 18 и 27 години подлежат на наборна военна служба за една година. Действащите закони разрешават на руски мъже на възраст до 40 години и на чужденци на възраст до 30 години също да служат в армията.

Подготвяната забрана ще има изключение за малък брой мъже на наборна възраст, които ще могат да напуснат страната само след като се снабдят с "изходни визи". За да получат подобни визи, те ще трябва да поискат разрешение от службите за наборна военна служба, пише "Медуза".

Руснаците се опитват да избягат от страната, откакто президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация на 21 септември. Мобилизацията е в ход: протести и разплакани деца

Руснаците се опитват да избягат от страната, откакто президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация на 21 септември. Според вътрешна информация, на сухопътните гранични пунктове се наблюдава увеличение на трафика, а самолетните билети рязко поскъпват или се разпродават. Търсенията в Google на руската фраза "как да напусна Русия" също нараснаха след обявената мобилизация.

Възможностите за бягство през границата обаче са до голяма степен ограничени. Четири от петте държави от ЕС, граничещи с Русия, заявиха, че руснаците вече няма да бъдат допускани да влизат с туристически визи.

Москва планира да мобилизира 300 хил. мъже, които да се сражават във войната в Украйна, като дава приоритет на тези с боен опит. В събота Путин подписа нов указ, според който войниците, които се предадат, дезертират или откажат да се бият, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

А с друг указ държавният глава даде отстрочка от обявената частична мобилизация за студентите във висшите учебни заведения и колежите, ако те се обучават за съответната образователна степен за първи път.

След издаването на указа в цялата страна граждани излязоха на протест. По данни на независимата правозащитна група "OVD-Info" най-малко 820 протестиращи са задържани в 34 различни града.

След издаването на указа в цялата страна граждани излязоха на протест. По данни на независимата правозащитна група "OVD-Info" най-малко 820 протестиращи са задържани в 34 различни града. Полетите от Русия се разпродадоха за минути, след като Путин обяви мобилизация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024