Световната антидопингова агенция (WADA) гласува единодушно да забрани на Русия да се състезават на големи международни спортни състезания за четири години заради неспазване на антидопинговите правила.

Комитетът за преглед на спазването на WADA (CRC) предложи няколко санкции заради неспособността или нежеланието на Руската антидопингова агенция (RUSADA) да сътрудничи напълно по време на проучвания в руския спорт.
Изпълнителният комитет на WADA реши да подкрепи препоръките на среща в понеделник в Лозана, Швейцария.
RUSADA има 21 дни да приеме решението или да изпрати въпроса до Арбитражния спортен съд (CAS).
Ако бъде потвърдено, решението означава, че Русия няма да може да се състезава на Олимпийските игри през следващата година в Токио. Световният управителен орган на футбола FIFA не отговори веднага въпрос за това как решението на WADA може потенциално да повлияе на участието на Русия в процеса на квалификация за Световната купа 2022 г.

Защо забраниха руските отбори?

Наказанието на WADA се отнася до несъответствия в данните, извлечени от WADA през януари 2019 г. от московската антидопингова лаборатория. Това стана в разгара със скандала около  доклада на McLaren за 2016 г., който разкри широко разпространена и усъвършенствана от държавата спонсорирана мрежа за спортен допинг.
Първоначално RUSADA беше счетена за несъответстваща след публикуването на доклада на McLaren през 2016 г.
По поръчка на WADA докладът установи, че руската държава е била в заговор със спортисти и спортни служители да предприеме допинг програма, която е безпрецедентна по своите мащаби и амбиции.

Констатациите доведоха до санкции, включително нито един руски отбор да не присъства на зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пхенян, като някои правоспособни спортисти бяха принудени да се състезават под неутрален флаг.
Последната забрана оставя отворена вратата за руските спортисти, които могат да докажат, че не са опетнени от скандала, да се състезават като неутрални спортисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети