Русия "вероятно е инсценирала" атаката с дрон на Кремъл, твърди ISW Снимка: © Getty Images

Атаката с дрон срещу Кремъл, от която Русия се оплака в сряда, "вероятно е била инсценирана". Това твърди базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW), като посочва, че "няколко индикатора сочат, че ударът е бил вътрешно дирижиран и целенасочено инсцениран".

Още със съобщаването на "инцидента" Москва обвини за нападението Украйна. Президентът Володимир Зеленски обаче отрече Киев да има нещо общо с това.

"Ние не нападаме нито Путин, нито Москва. Ние се бием на наша територия и защитаваме нашите села и градове“, каза той.

В доклада си ISW посочва някои от аргументите защо смята, че атаката е инсценирана.

"Руските власти наскоро са предприели стъпки за увеличаване на възможностите за вътрешна противовъздушна отбрана, включително в Москва, и поради това е изключително малко вероятно два дрона да са могли да проникнат през многобройните слоеве на противовъздушната отбрана и да се взривят или да бъдат свалени точно над сърцето на Кремъл по начин, който да осигури впечатляващи изображения, заснети с камера", пишат от Института.

Също така "незабавната, последователна и координирана" реакция на Кремъл веднага след инцидента предполага, че нападението е било подготвено по такъв начин, че планираният политически ефект да надделее над срама от пробива в защитата.

Москва определи предполагаемата атака с дрон като "опит за убийство" на руския президент Владимир Путин. Зеленски обаче отрече страната му да е инициирала подобни действия.

„Ние не атакуваме Путин, ще оставим това на Международния трибунал“, допълни той.

Междувременно украинският лидер неочаквано пристигна в Нидерландия. Местни медии съобщават, че той е кацнал на летището в Амстердам късно вечерта в сряда и планира посещения в Международния наказателен съд (МНС) в Хага и разговори с холандския премиер Марк Рюте и членове на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024