Русия взривява ключови мостове в две от окупираните украински области Снимка: © Militarnyi/Twitter

Руските въоръжени сили са разрушили няколко моста в някои от окупираните от тях области - Николаевска и Херсонска, съобщават украинските власти.

Местните канали в Telegram публикуваха снимки на разрушените конструкции. Войските на Москва са взривили моста над река Инхулец в село Даривка, североизточно от Херсон.

Разпространените от властите снимки показват и разрушена инфраструктура над каналите по пътя от окупирания град Снегуривка в Николаевска област до Херсон. Унищожени са още понтонният мост в Нововасиловка и съоръженията и прелезите в Мильов и Тиахин.

Атаките на руската армия целят да забавят придвижването на въоръжените сили на Украйна, за да имат време се подготвят да напуснат левия бряг на река Днепър, не е изключено обаче Кремъл да има и други планове с тази операция.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че боевете продължават да са интензивни по цялата фронтова линия в южната и източната част на страната, тъй като войната изглежда навлиза в период на застой след солидните успехи на Украйна през последните месеци.

"Ситуацията е трудна по целия фронт. В някои райони продължават ожесточените позиционни сражения, както и преди. Особено трудно е в Донецка област. Окупаторите понасят изключително мащабни загуби, но заповедта им да се придвижат до административната граница на Донецка област не се е променила. Ние не отстъпваме нито един сантиметър от земята си там", каза той.

Киев предприе успешни контраофанзиви както в източната част на страната, така и в южната част на Херсонска област, и постигна значителни успехи.
През последните седмици обаче боевете навлязоха в период на застой, като нито една от страните не е постигнала особен напредък.

Междувременно повреденият Кримски мост, който беше взривен по-рано миналия месец, вероятно няма да бъде напълно готов за експлоатация до септември 2023 г. Това смята британското Министерство на отбраната.

Според него усилията на Москва за ремонт на съоръжението, което свързва континентална Русия с незаконно анексирания полуостров, продължават, "но е малко вероятно той да бъде напълно функциониращ поне до септември 2023 г.".

Мостът беше частично повреден в началото на октомври след експлозия, за която Русия обвини Украйна, въпреки че Киев така и не пое отговорност за нападението. Две пътни платна на моста бяха сериозно повредени, като частично се срутиха в Керченския проток отдолу.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024