Русия започна пореден масов обстрел с ракети, насочени към енергийни обекти в Украйна Снимка: © Getty Images
  • Русия отново започна масов обстрел срещу енергийни съоръжения в Украйна.
  • Зеленски отрече ракетата, паднала в Полша и убила двама души, да е украинска.
  • Украинският министър на инфраструктурата обяви, че сделката за износ на зърно ще бъде удължена.

Русия отново нанася ракетни удари по критична инфраструктура в Украйна. Това съобщават няколко украински държавни лица.

В няколко части на страната са чути експлозии, а цивилните граждани са призовани да се скрият, тъй като е в сила въздушна тревога. Извършват се атаки в южното пристанище Одеса, столицата Киев и централния град Днепър. Сред целите е и огромният завод за ракети "Пивденмаш".

През последните седмици Москва засили атаките срещу енергийни съоръжения. Във вторник дори нанесе един от най-големите масови обстрели, след като изстреля близо 100 ракети срещу Украйна. Почти три четвърти от тях обаче са били спрени от украинските системи за противовъздушна отбрана. Държавната енергийна компания Ukrenergo заяви, че целта на ударите са били енергийните съоръжения в почти всички региони.

Местните власти съобщават, че двама души са загинали при ракетно нападение в югоизточната област Запорожие, а трима са били ранени в североизточния град Харков. Има пострадали и от атаките в Одеса.

Украйна заяви, че нейната противовъздушна отбрана е успяла да унищожи много от ракетите и дроновете, изстреляни през последните няколко седмици.

Властите в Киев съобщиха, че в четвъртък близо до града са били унищожени две крилати ракети и четири от произведените в Иран безпилотни летателни апарата "Шахед".

Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак коментира в профила си в Telegram атаките от тази сутрин:

"Врагът си мисли, че ще отслаби защитата ни с удари по енергийни съоръжения и ще може да нанесе удар в гръб. Това е наивна тактика на страхливите неудачници, за която ние сме готови", написа той.

Разследването за падналите в Полша ракети продължава

Украйна вероятно ще получи достъп до мястото в Югоизточна Полша, където във вторник произведени в Русия ракети убиха двама души. Това заяви главният съветник по външна политика на президента на Полша, след като Киев поиска достъп до мястото на взрива.

Ройтерс съобщава, че полският президент Анджей Дуда е казал, че за достъп до мястото на експлозията ще е необходимо съгласието на двете страни, водещи разследването. Това са Полша и САЩ. За момента водещата версия както на Варшава, така и на НАТО, е, че експлозията най-вероятно е причинена от украинска ракета за противовъздушна отбрана - нещо, което Киев отрича.

Според президентът Зеленски няма "никакво съмнение", че Украйна не е виновна за инцидента в полското село. Той каза, че неговите военни командири са го уверили, че "не наша ракета" е причината за инцидента.

Други развития на фронта и извън него

Според назначения от Русия ръководител на Луганск Украйна контролира около 1% от територията на източната област. Подкрепяният от Москва ръководител Леонид Пасечник посочва, че Киев в момента контролира село Белогоровка и две други населени места в региона.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че сделката за износ на зърно ще бъде удължена със 120 дни.

В съобщение в Туитър той пише, че споразумението е било договорено между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и президента Зеленски. По думите му Украйна официално е поискала удължаване на срока на инициативата. Тя беше договорена през юли и дава възможност за износ на руска и украинско зърно и торове през Черно море.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024