Русия нанесе един от най-смъртоносните удари срещу цивилни от началото на войната Снимка: © Twitter

При руски удар в Североизточна Украйна са загинали най-малко 51 души, съобщават украински официални лица. Сред загиналите е и 6-годишно дете.

Нападението е станало в село Хроза близо до Купянск в Харковска област. Съобщава се, че това е една от най-смъртоносните атаки срещу цивилни от началото на войната в Украйна.

Министерството на отбраната на Украйна определи руските военни като "терористи", и заяви, че в района на атаката не е имало никакви военни цели. Поразените обекти са кафене и магазин, в които по това време е имало много хора.

"Това е отвратително престъпление, целящо да сплаши украинците", се казва в тяхно съобщение.

Според Дмитрий Чубенко, говорител на прокуратурата в Харковска област, броят на жертвите може да нарасне, тъй като разчистването на развалините продължава. Много са и ранените.

Нападението е станало малко след 13 ч местно време, съобщава Олег Синехубов, началник на военната администрация на Харковска област. Хроза се намира на около 40 км от фронтовата линия край Купянск.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече атаката "очевидно брутално руско престъпление - ракетно нападение срещу обикновен магазин за хранителни стоки, напълно умишлена терористична атака"."Руският терор трябва да бъде спрян. Всеки, който помага на Русия да заобиколи санкциите, е престъпник. Всеки, който все още подкрепя Русия, подкрепя злото", добави държавният глава, който е на посещение в Испания с европейски лидери, цитиран от CNN.

Според предварителните данни руснаците са ударили цилилните цели с ракета "Искандер". Това е балистична ракета със сравнително малък обсег, която в зависимост от конфигурацията носи бойна глава с тегло между 500 и 700 кг. Русия я използва широко срещу Украйна от началото на войната, като е причинила значителни жертви сред цивилното население. Предишният много смъртоносен удар на руските сили беше това срещу железопътната гара в Краматорск в началото на 2022 г.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024