Яхта на санкциониран руски милиардер отплава необезпокоявано от Хонконг Снимка: © Getty Images

Луксозната яхта, собственост на санкционирания руски олигарх Алексей Мордашов, напълно необезпокоено отплава от пристанището Хонконг, след като властите там отказаха да предприемат действия, за да я конфискуват.

През последните няколко седмици 141-метровият плавателен съд "Nord" предизвика остри критики от страна на Държавния департамент на САЩ, който постави под въпрос "прозрачността" на финансовия хъб.

Докато редица руски суперяхти бяха конфискувани или им беше отказано влизане в Европа, Nord беше почти необезпокоявана в Хонконг. Тя се озова там след 7-дневно плаване от Владивсток в руския Далечен изток, надолу през Японско и Източнокитайско море. В четвъртък специалният административен район съобщи, че яхтата е напуснала териториите му и не даде повече коментари по този въпрос.

Плавателният съд е собствено на руския милиардер Алексей Моршадов, който е и близък до президента Владимир Путин. Той беше сред множеството руски граждани, срещу които бяха наложени санкции от САЩ и ЕС в резултат на инвазията в Украйна. Пред ООН обаче името му е напълно чисто.

Затова по-рано през октомври ръководителят на Хонконг Джон Лий заяви, че властите на града няма да предприемат действия по отношение на едностранните санкции, наложени на Мордашов от отделни юрисдикции.

"Не можем да правим нищо, за което няма правно основание", обясни той и изтъкна, че управляваният от Китай град ще спазва единствено санкциите, наложени от ООН.

Действията му никак не се харесаха на Вашингтон, откъдето предупредиха, че статутът на Хонконг като финансов хъб може да бъде застрашен, ако оказва помощ на санкционирани лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024