Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии Снимка: © Getty

Депутатите в Държавната дума на Русия единодушно подкрепиха анексирането на контролираните от руската армия територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

В съответствие с предложените от президента Владимир Путин федерални конституционни закони новите региони влизат в състава на Руската федерация като четири отделни субекта.

До 1 януари 2026 г. в действие ще бъде преходен период, през който регионите ще се интегрират в икономическата, финансовата и правната система на Русия. От 1 януари догодина навсякъде се въвежда руската рубла. Дотогава се допуска използването и на украинската гривна.

В качеството си на специален представител на президента по ратифицирането на договорите министърът на външните работи Сергей Лавров заяви пред депутатите:

"Растат реалните заплахи за живота и безопасността на хората, грубите и масовите нарушения на правата на човека, включително дискриминация и преследване заради национална принадлежност, език, вероизповедание и политически убеждения. Ние реагираме не на измислени заплахи в далечни страни. Ние защитаваме нашите граници, нашата родина, целия наш народ".

На въпрос в какви точно граници новите територии стават част от Руската федерация, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори:

"Луганската и Донецката народна република - в границите от 2014 г. Херсон и Запорожие - ще продължим да се съветваме по въпроса за границите с населението на тези области".

Песков не отговори на въпроса дали контролираните от Киев части от Херсонска и Запорожка област са украински или руски територии. Той беше помолен да коментира острите критиките на чеченския лидер Рамзан Кадиров по адрес на руските военни.

На молба от журналисти да коментира критиките на чеченския лидер Рамзан Кадиров по отношение на руските военни, Песков каза, че изказването на Кадиров е било “много емоционален момент” и добави, че предпочита да се придържа към по-балансирани оценки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ получава първия мандат от Румен Радев

2 месеца след парламентарните избори - президентът най-после дава ход на процедурата

07:24 - 05.12.2022

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022