Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии Снимка: © Getty

Депутатите в Държавната дума на Русия единодушно подкрепиха анексирането на контролираните от руската армия територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

В съответствие с предложените от президента Владимир Путин федерални конституционни закони новите региони влизат в състава на Руската федерация като четири отделни субекта.

До 1 януари 2026 г. в действие ще бъде преходен период, през който регионите ще се интегрират в икономическата, финансовата и правната система на Русия. От 1 януари догодина навсякъде се въвежда руската рубла. Дотогава се допуска използването и на украинската гривна.

В качеството си на специален представител на президента по ратифицирането на договорите министърът на външните работи Сергей Лавров заяви пред депутатите:

"Растат реалните заплахи за живота и безопасността на хората, грубите и масовите нарушения на правата на човека, включително дискриминация и преследване заради национална принадлежност, език, вероизповедание и политически убеждения. Ние реагираме не на измислени заплахи в далечни страни. Ние защитаваме нашите граници, нашата родина, целия наш народ".

На въпрос в какви точно граници новите територии стават част от Руската федерация, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори:

"Луганската и Донецката народна република - в границите от 2014 г. Херсон и Запорожие - ще продължим да се съветваме по въпроса за границите с населението на тези области".

Песков не отговори на въпроса дали контролираните от Киев части от Херсонска и Запорожка област са украински или руски територии. Той беше помолен да коментира острите критиките на чеченския лидер Рамзан Кадиров по адрес на руските военни.

На молба от журналисти да коментира критиките на чеченския лидер Рамзан Кадиров по отношение на руските военни, Песков каза, че изказването на Кадиров е било “много емоционален момент” и добави, че предпочита да се придържа към по-балансирани оценки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024