Руската мобилизация приключи. Но проблемите за Москва продължават

В понеделник руският президент Владимир Путин обяви края на "частичната военна мобилизация", която беше обявена в страната преди малко повече от месец.

На пресконференция в Сочи държавният глава обясни, че все още не е подписал указ, с който официално да обяви края ѝ, но и, че не е сигурен дали тази стъпка изобщо е необходима.

"Да, обявяването на мобилизацията беше направено с мой указ, но то беше направено по предложение на Министерството на отбраната, а сега Министерството на отбраната предложи да се прекратят мобилизационните дейности. Честно казано, аз дори не съм се замислял за това. Ще разговарям с юристи дали трябва да я обявя за приключена с указ. Но тя е приключила. Това е решено", заяви Путин, цитиран от руския сайт "Медуза".

Руският президент посочи още, че в момента в бойните формирования има 41 хил. мобилизирани войници, а 259 хил. "изобщо не участват в бойни действия, а са на обучение". Той цитира и думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу, според който 82 хил. войниц общо са изпратени в Украйна.

С края на мобилизацията би трябвало всички дейности по нея, включително връчването на призовки, да бъдат преустановени. Отсега нататък военните части би трябвало да приемат само доброволци.

Откакто беше обявена през септември, "частичната мобилизация" беше съпътствана от редица грешки и предизвика гневни протести и подтикна хиляди да напуснат страната. Протести избухнаха в районите, предимно населени с етническите малцинства, а някои офиси за военно записване бяха подпалени.

Междувременно украинският вестник "Украинска правда" съобщава, че за последните 24 часа руските окупатори са претърпели значително големи загуби, сред които четири хеликоптера, един самолет и над 600 военнослужещи. Източник на данните е Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

По негова информация руските войски са понесли най-тежки загуби на фронтовете Бахмут и Авдийвка, общите бойни загуби на руските сили от 24 февруари и 1 ноември 2022 г. се оценяват на общо 72 470 жертви на военнослуещи, над 2 хил. унищожени танка и 1 730 артилерийски системи. Информацията обаче не може да бъде проверена от независим източник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024