Русия въвежда дигитална рубла в нов опит за надзор на гражданите и заобикаляне на санкции Снимка: © Getty Images

Русия въвежда нова форма на пари - дигитална рубла - и става поредната страна, която ще се опитва да експериментира с електронна валута. Още от август страната ще тества цифрова версия на рублата в опит да модернизира финансовата си система. Но зад идеята се крият и други намерения, включително по-строг надзор над доходите и разходите на гражданите и нови опити за заобикаляне на западните санкции.

В момента Москва е в международна икономическа изолация, след като руските банки на практика бяха отрязани от световната финансова система заради войната ѝ в Украйна. В резултат руската икономика се свива, а рублата е поевтиняла с повече от 18% спрямо долара, което е най-лошото представяне сред валутите на развиващите се пазари след турската лира и аржентинското песо.

Това накара руското правителство да въведе мерки, които да отслабят ефекта от санкциите, включително приемането на криптовалути за международни плащания.

Така се стига до идеята за национална цифрова валута, като предложението вече е одобрено от Държавната дума и Съвета на федерацията. Предстои законопроектът да бъде подписан от президента Владимир Путин, като още през август руснаците ще могат да използват дигиталната рубла в тестов режим. С нея Централната банка на Русия се надява да засили контрола върху паричните транзакции на руснаците, макар да твърди, че няма да настоява хората да използват новата форма на пари.

Какво точно представлява цифровата рубла?

Физическите лица и компаниите ще могат да си отворят дигитален портфейл в своята банка, който ще бъде достъпен чрез всеки руски кредитор. В него те ще разполагат с цифровата рубла, която е вид електронен токен. Той има уникален код - точно както хартиените банкноти - и на практика е разплащателно средство, с което могат да се купуват всякакви стоки и услуги. То ще може да се обменя и за пари в брой.

Въпреки че прилича на криптовалута, дигиталната рубла не е такава. Криптовалутите като биткойн са базирани на подобна блокчейн технология, но те използват децентрализирани платежни системи, които не зависят от правителствата. Случаят с дигиталната рубла е друг - тя се издава от Централната банка и съответно се регулира от държавата.

При това преводите с нея няма да бъдат анонимни. Информацията за транзакциите в цифрови рубли ще бъде достъпна за Банката на Русия и Росфинмониторинг - руската служба, отговорна за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Руската дигитална валута обаче ще помогне на властите да контролират още по-изкъсо гражданите, тъй като институциите ще разполагат с повече данни за разходите и доходите им. Въпреки че регулаторът и сега може лесно да проследи повечето от транзакциите на гражданите, цифровите рубли ще направят още по-лесно да се установи къде и кога дадено лице е платило или прехвърлило пари.

Технологията може да се използва и за репресии: например с цел ограничаване на трансфери към т.нар. "чужди агенти“ или за разходи на кандидати в избори.

Това звучи особено страшно за някои руснаци. Централната банка уверява, че няма да въвежда задължително ползване на цифрова рубла, тъй като "не вижда необходимост" от това. Министерството на финансите обаче е по-малко категорично по този въпрос.

„Мисля, че това не е непосредствената перспектива. Въпреки че, ако погледнете китайския опит, те започнаха с държавни служители. Там, като експеримент, държавните заплати започнаха да се изплащат в цифрови юани. Трябва да видим как върви и при нас и какви са плюсовете и минусите”, казва Антон Силуанов, представител на министерството.

Нови опити за заобикаляне на санкции

Теоретично руската рубла може да се използва за заобикаляне на санкциите, но това е доста по-трудно да се направи в действителност. След началото на войната в Украйна големите руски банки бяха отрязани от световните финансови институции, включително системата SWIFT.

Цифровата валута на теория ще помогне за заобикаляне на тези ограничения. Централната банка може да използва платформата за дигитална рубла за трансгранична търговия с други държави, които имат свои собствени цифрови валути. Това може да стане по два начина: или с обща платформа между държавите, или чрез създаването на единен хъб, към който ще трябва да се свързват различните платформи от всяка страна.

И двата варианта обаче към момента са само на хартия. Засега трансграничните плащания в цифровата рубла не са на дневен ред.

Създаването на подобен тип дигитални валути е тенденция, която придобива все по-голяма популярност сред държавите. По данни на Международния валутен фонд повече от половината централни банки в света обмислят или разработват свои цифрови валути. Най-малко 20 вече работят по пилотни програми, включително Индия, Япония и Китай, чийто проект обхваща 260 млн. души и се тества в различни области като обществения транспорт и електронната търговия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024