Руското разузнаване, шпионски скандал на сантиметри от сърцето на Европа, финансови измами на стойност милиони долари и .. съучастието на няколко българи. Това не е сюжет на трилър, а реалността, която Германия, Австрия и Великобритания разследват в последните месеци.

На 9 април канцлерът на Австрия Карл Нехамер свиква извънредно заседание на Съвета за националната сигурност заради съмненията за шпионаж на Егисто От - бивш агент на Федералната служба за защита на Конституцията и борба с тероризма (BVT).

Тя беше разформирована през 2021 г. след разследване за крупционни престъпления и данни за компрометирането ѝ от руските разузнавателни служби.

"Срещу Егисто От има сериозни обвинения в шпионаж. От една страна, тези твърдения трябва да бъдат изяснени от съдебната система. От друга страна, има нужда от оценка и изясняване на ситуацията със сигурността в републиката. Трябва да предотвратим възможността руски шпионски мрежи да застрашават страната ни, като проникват в политически партии или мрежи или ги използват като инструмент", заяви категорично Нехамер, цитиран от австрийския "Heute".

Думите му обаче идват на доста по-късен етап, след като цялата история е започнала да се разплита през журналистически разследвания.

Егисто От беше арестуван на 29 март, по обвинение, че е откраднал телефоните на високопоставени служители на Министерството на вътрешните работи на Австрия и е предал поверителни данни на хора, свързани с руското разузнаване.

От е обвинен и за това, че е извличал данни от вътрешните системи на BVT в продължение на години и ги е предоставял на Мартин Вайс, бивш началник на отдел в същата агенция.

Смята се, че Вайс е бил на заплата при Ян Марсалек - човека, посочен като ключова фигура във вербуването на българите, обвинени в руски шпионаж във Великобритания.

От и Вайс са заподозрени за това, че са помагали на Марсалек да създаде шпионска клетка в австрийските служби за сигурност в полза на Москва.

Една от мишените на тази групировка е Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat, който години наред работеше заедно с Алексей Навални при разкриването на тайните операции на ГРУ на европейска територия.

Пред германското издание "Der Spiegel" Егисто От признава, че е изпълнил искане на Вайс да предостави адреса на българския разследващ журналист Христо Грозев.

"Отидох само до службата за регистрация и платих 3,40 евро за информацията за това къде живее (Грозев)", твърди бившият шпионин, цитиран от "The Telegraph".

Доскоро Грозев живееше във Виена, но беше принуден да емигрира заради заплахи. Руското Министерство на вътрешните работи внезапно го обяви за издирване през декември 2022 г., без да посочва каква е причината за разследването срещу него.

Мобилните устройства, които От е откраднал, принадлежат на някои от най-висшестоящите хора в системата за вътрешна сигурност на Австрия.

  • Михаел Клойбмюлер - един от най-важните фактори в МВР на Австрия в продължение на десетилетия;
  • Гернот Майер - директор на Федералната служба за миграция и предоставяне на убежище;
  • Михаел Такач - директор на Федералната полиция и приближен на канцлера Карл Нехамер.

Каква е връзката на Ян Марсалек с австрийските шпиони?

Марсалек е имал много контакти в Австрия в периода, в който управлява финансовата компания Wirecard - сред тях е и дългогодишният зам.-председател на крайнодясната партия с близки връзки с Кремъл Партия на свободата на Австрия (FPÖ).

Според разследванията на дейността на Марсалек - още през 2015 г. той се е срещал с Мартин Вайс, който по това време е шеф на отдел в BVT. От 2018 г. Вайс започва да работи за шефа на Wirecard и използва старите си контакти с бивши колеги, за да проверява хора в информационните системи на службата.

Тук се намесва и Егисто От, който е правил такива "справки" за десетки души по поръчка на Вайс / Марсалек. Егисто От е имал и интензивни контакти с бивш депутат от FPÖ Ханс-Йорг Йеневайн.

Разследването на българската шпионска група във Великобритания е стигнало до чатове, от които става ясно, че Ян Марсалек има пряко участие в предаването на откраднатите данни от мобилните устройства на висши австрийски полицаи до Москва.

Политическите последствия от този скандал са много сериозни на фона на приближаващите европейски и парламентарни избори в Австрия.

Националистите от FPÖ засега водят в проучванията, следвани от Социалдемократите и консервативната Австрийска народна партия (ÖVP) на канцлера Карл Нехамер

Лидерът на крайнодясната партия Херберт Кикъл е бивш министър на вътрешните работи точно в периода на най-активната дейност на руската група.

"Разкритията в медиите са ново измерение на предполагаемата близост на FPÖ с Русия. Интересите на Русия в Австрия се насърчават от FPÖ и това е в ущърб на сигурността на страната, свободата на медиите, но и на нашия политически, демократичен ред", заяви Щокер.

Междувременно външният министър Александър Шаленберг нарече лидера на FPÖ Херберт Кикъл "риск за сигурността".

"Понякога имаш чувството, че FPÖ е съкращението за "Приятелите на Путин в Австрия", каза той.

Когато става въпрос за бизнес с Русия и нейните олигарси, Австрия винаги е била готова да помогне. Държавата често предоставяше паспорти на богати руснаци и продължава да получава руски природен газ.

Когато на 24 февруари 2022 г. Путин нареди пълномащбно нахлуване в Украйна, все пак войната доведе и до повратен момент във Виена.

Сега Карл Нехамер се опитва да сложи край на досегашната политика на подчинение на интересите на Кремъл и подкрепи санкциите срещу Русия.


Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024