Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия Снимка: © BKA

Ян Марсалек е един от най-издирваните хора в света. Изчезва безследно през 2020 г., а историята му се простира далеч отвъд тази на германската компания Wirecard, чийто изпълнителен директор е и която сама по себе си оказва измама за милиарди.

Роденият в Австрия Ян Марсалек всъщност е руски шпионин - вероятно привлечен от тайните служби на Кремъл още от 2014 г.

Това разкрива ново разследване на германския "Шпигел" и независимото руско издание The Insider, публикувано на 1 март.

В този сюжет като от наистина добър шпионски трилър има българска нишка - Марсалек е смятан за човека, вербувал шестимата българи, задържани и обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Кремъл.

Според разследването и данните до момента те са имали задача да откриват и проучват врагове на Владимир Путин, като целта е била отвличане или убийство.

Ян Марсалек е наемал и ръководил много хора като шпиони на свободна практика, заяви тази сутрин по Nova TV разследващият журналист Христо Грозев, който е част от екипа, работил по разследването за "Шпигел" и The Insider.

За прикритието си след 2020 г. се смята, че Марсалек използва самоличността на свещеник, с когото има силна физическа прилика.

"Очаквам да излязат имената на още българи заради контактите на Марсалек в България, които за съжаление са и на институционално ниво", каза още журналистът.

Грозев анонсира и друго разследване, което предстои да бъде публикувано. То е свързано с българската прокуратура.

"Има върли фанатици на режима на Путин дори в прокурорската система. Това е разследване, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, разследващи престъпления, свързани с Руската федерация в България. Те са членове на русофилски групи и празнуват рождения ден на Сталин. Повече - много скоро", заяви Грозев.

Кой е човекът, вербувал българите във Великобритания?

Разследването с участието на Христо Грозев, публикувано в „Шпигел", описва сложна схема за прикриване и използване на фалшиви самоличности, организирана от руските тайни служби.

Ян Марсалек е човекът, посочен в публикацията, като ключова фигура във вербуването на българите, обвинени в руски шпионаж във Великобритания.

Той е описан като изключително харизматичен и уверен в себе си човек, лишен от емпатия.

Макар да няма подходящо образование, Марсалек бързо успява да се издигне до втория човек във водеща финансова компания в Германия. Става въпрос за Wirecard, която е смятана за важен играч в германската икономика преди 2020 година, когато обявява фалит. Впоследствие се разкрива, че става дума за пирамида, в резултат на което милиарди евро и работни места са загубени, а висши мениджъри са арестувани.

Не и Марсалек. Оказва се, че той е действал като агент на Кремъл, участвал е в шпионска дейност и вероятно в извършването на престъпления срещу критици на Путин и режима му в Москва на територията на цяла Европа.

Разследването показва, че Марсалек е бил свързан с руските разузнавателни служби вероятно още от 2014 г. и е използвал Wirecard за подпомагане на тези дейности.

Историята включва елементи на международно шпионство, политически интриги и подземен свят, като разкрива сложната мрежа от взаимоотношения между бизнеса и разузнаването.

Ян Марсалек отрано проявява интерес към оръжията и тайните светове на руските разузнавателни служби. Намира врата към онзи свят в лицето на Станислав Петлински, известен като "Стас". Петлински е с връзки в руските специални сили и разузнаването. Той предлага на Марсалек обучение по стрелба и му предоставя информация за работата на руските тайни служби.

След първата им среща Петлински твърди, че предава Марсалек на ГРУ, което означава, че от лятото на 2014 г. Марсалек започва да действа като инструмент на руското разузнаване, според предположенията на западните агенти.

По-късно Ян Марсалек отива в Сирия, прави връзки с групировката за наемници „Вагнер“ на вече покойния Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа през 2023 година - месец, след като се опита да поведе бунт срещу Кремъл.

След като се завръща в Мюнхен през лятото на 2017 г., мнозина описват Ян Марсалек като „изключително развълнуван".

По това време Wirecard преживява период на интензивен растеж. Компанията разширява своя обхват на глобално ниво, включително в Африка, Австралия, Азия и Северна Америка, позиционира се като нов играч на пазара на финансови услуги, на фона на традиционните германски банки след финансовата криза. Но започва да се говори за фиктивни печалби, манипулации на баланси и обвинения в пране на пари, което хвърля сянка на съмнение върху легитимността на бизнес практиките.

На 25 юни 2020 г., след като става ясно, че близо два милиарда евро са изчезнали от сметки на компанията, изчезва и Марсалек. Смята се, че е тръгнал към Азия. Оказва се обаче, че записи за влизането му във Филипините са фалшифицирани, докато в действителност мъжът се насочва към Беларус и оттам продължава към Москва, показва разследването на "Шпигел".

Организацията на това бягство включва политически функционер с връзки в руско-либийските отношения, тайни служби и нова самоличност за Марсалек под името на руския свещеник Константин Баязов,

Свещеникът, който външно прилича на Марсалек, живее в град Липецк, разположен между Москва и Ростов на Дон.

Разследването показва, че рождените дати на Марсалек и Баязов са със съвсем малка разлика, което подсказва, че руските служби са използвали тази прилика за създаването на фалшива идентичност за Марсалек.

През септември 2020 г. паспортът на истинския Баязов спира да бъде използван и е преиздаден нов паспорт със снимка на Марсалек под името на Баязов. В паспортния файл се посочва и лице за контакт – Евгения Курочкина, която е свързана с руското вътрешно разузнаване ФСБ. Това разкрива дълбоката връзка на Марсалек с руските разузнавателни служби и сложността на операциите, в които е замесен, пише изданието.

Това ли е краят на шпионската история на Ян Марсалек? Не. Марсалек очевидно търси други начини да се направи полезен на руските си господари. Още по-крайно. Пътеката води към Великобритания, пишат разследващите журналисти в „Шпигел“.

Именно тук се намесват имената на петимата българи, които бяха задържани на Острова за шпионаж в полза на Русия през февруарки 2023 година. Преди дни се оказа, че има и шести българин, който също ще бъде съден.

Според съдебен документ между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. Ян Марсалек "е заговорничил с обвиняемите за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за враг и по този начин би навредила на интереса и сигурността на държавата".

Твърди се, че Марсалек е инструктирал вербуваните българи да шпионират хора, които Кремъл не харесва, да ги преследват в цяла Европа – и в крайна сметка, вероятно, да ги отвлекат или дори да ги елиминират, пише изданието.

През февруари 2023 г. лондонската полиция арестува българите по подозрение в шпионаж. Открити са фалшиви паспорти, много следи за пътувания и около 80 000 чат съобщения които според прокуратурата са сред основните доказателства по делото.

Според доклада на британската прокуратура шпионажът е бил част от планове за отвличане или убийство, поръчани от руските служби.

Твърди се, че точните инструкции за българите са дошли чрез телеграм съобщения от Марсалек. Плащанията за свършена работа са били или в криптовалута, или в брой чрез посредник. Как точно британското контраразузнаване е разбрало за групата не е известно.

Твърди се, че следователите са открили оборудване за електронно наблюдение и 19 подправени документа, включително прескарти и дрехи с надписи от американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic.

Очевидно някои от заподозрените са действали като журналисти в тайните си операции.

Водач на групата агенти е 46-годишният бизнесмен Орлин Русев. Чрез него британските следователи вероятно са попаднали по следите на Ян Марсалек, пише "Шпигел". Двамата са се познавали по линия на Wirecard.

Както се вижда от имейли между Русев и Марсалек, той вероятно е предоставил на австриеца специално обезопасени мобилни телефони преди години.

Русев веднъж пише на Марсалек, че познава китайски доставчик, който е "повече от способен" да предоставя "индивидуални решения" за смартфони и други електронни устройства.

В началото на февруари германските власти дадоха ясно да се разбере колко сериозно сега приемат опасността, която представлява Марсалек.

Ключовият свидетел в процеса срещу Wirecard, Оливър Беленхаус, беше освободен от предварителния арест след около три години и половина при условия.

Процесът в Лондон срещу българската шпионска банда е планиран да започне в края на тази година.

Предполагаемият клиент и лидер Ян Марсалек най-вероятно няма да бъде на подсъдимата скамейка. Той остава в неизвестност, добре скрит от руските си защитници, до голяма степен невидим, завършва обширната публикация в „Шпигел“.


.Централен криминален съд Великобритания обвинява и шести българин в шпионаж в полза на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024