Българите, арестувани за шпионаж, са получавали задачи от избягалия в Русия шеф на Wirecard Снимка: © Getty Images

Избягалият в Русия бивш шеф на германската компания Wirecard Ян Марсалек е заподозрян за финансиране и ръководство на групата българи, предполагаеми руски шпиони в Англия.

Това съобщава Spiegel, като се позовава на информация от съдебния процес в Лондон, свързан с разследването срещу петимата.

Според данните на прокуратурата - петимата са помагали за събирането на информация в полза на руската държава, която потенциално е можела да се използва за враждебни дейности, включително планове за отвличания или убийства.

Следени са противници на руското правителство в няколко европейски държави, като кръгът от предполагаеми шпиони се е координирал във Великобритания.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в затвора, докато делото срещу тях тече.

Сега английското разследване е заподозряло и Ян Марсалек за това, че между 30 август 2020 и 8 февруари 2023 г. е участвал в заговор за "събиране на информация, която пряко или косвено може да е от полза на вражеска страна и да увреди интересите и сигурността на държавата".

Името на Марсалек е посочено в документите, но срещу него все още не са повдигнати обвинения. Той се смята за човека, през който агентите са изпращали информация към руските служби.

Част от периода на предполагаемата му престъпна дейност съвпада с времето, в което той е напуснал Германия заради разследването за крупни финансови измами в Wirecard.

Връзката с Ян Марсалек с българската група беше разкрита още по-рано, след като руският сайт "Центр Досие" показа как Русев е правил сделки с германеца за продажба на техника за подслушване.

Марсалек е издирван от Интерпол и се смята, че се укрива край Москва, след като през 2020 г. Wirecard фалира, а ръководството ѝ бе подведено под отговорност за финансови измами в размер на около 2 млрд. евро.

Германия разследва арестуваните българи за шпионаж на военни обекти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024