Германия разследва арестуваните българи за шпионаж на военни обекти Снимка: © Getty Images

Германия разследва евентуално участие на заподозрените за шпионаж български граждани в Англия в операции на своя територия.

Това съобщава ARD в предаването си Tagesschau, като цитира информация на обществената медия Westdeutscher Rundfunk (WDR).

Германските служби за сигурност имат информация, че най-малко един от арестуваните е влизал на територията на страната в миналото.

Властите проверяват данни, че това пътуване би могло да е свързано с шпиониране на военни обекти в Германия.

Случаят е поверен на Федералната криминална полиция, като се базира на данните от британските служби.

Няколко дни по-рано руският разследващ "Център Досие" съобщи, че един от тримата арестувани българи Орлин Русев е свързан с обявения за издирване Ян Марсалек - оперативен директор на фалиралата германска система за разплащания Wirecard. Според данните на руския сайт, Русев е предлагал да снабди Марсалек със специален телефон и технология, която би му позволила да шпионира телефонни абонати през "пробив" в мрежов протокол на мобилните оператори.

Германските медии не посочват дали тази линия на връзки се проверява. Те обръщат внимание, че военният сектор на страната е с висок риск от шпионаж - както обектите на Бундесвера, така и на НАТО.

Най-голям интерес от страна на руските служби има към оръжейните доставки за Украйна и обучението на украински военни.

През 2022 г. са открити малки дронове над няколко казарми на германската армия и на американски тренировъчни бази в Райнланд-Пфалц и Бавария, съобщава Tagesschau. Забелязвани са и съмнителни автомобили край военните зони.

В началото на август Федералната криминална полиция арестува и германски военен с чин "капитан", който е заподозрян за това, че е предлагал сътрудничество на руските служби. Той е работил към Федералната служба по оборудване и информационни технологии към Бундесвера.

Снимка на самолет, носещ германските ракети Taurus Защо германските ракети "Taurus" са №1 в списъка на Киев за необходима военна помощ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024