Руски дронове атакуват Киев и Одеса часове преди срещата на върха на НАТО Снимка: © Getty Images

Русия изстреля 28 безпилотни самолета камикадзе по южното пристанище Одеса и Киев в ранните часове на вторник, съобщиха украинските военни. Това се случва само часове преди началото на срещата на върха на НАТО в Литва, която ще се съсредоточи върху начините за справяне със заплахите за сигурността от страна на Москва.

Военновъздушните сили на Украйна заявиха, че системите за противовъздушна отбрана са свалили 26 от произведените в Иран дронове „Шахед“, които Русия е изстреляла. 22 от тях са свалени над Одеса. Две обаче са ударили административна сграда в пристанището, съобщи местният губернатор.

Зърнен и друг терминал в близост до пристанището в Одеса се запалиха, което (огънят) бе бързо потушен, без да причинява „критични щети“ или наранявания, заяви губернаторът Олег Кипер в приложението за съобщения Telegram.

Безпилотните самолети, изпратени към Киев, са били прихванати, но отломки са повредили няколко къщи в региона, съобщиха военните.

„Врагът атакува Киев от въздуха за втори път този месец“, заяви Серхий Попко, началник на военната администрация на Киев, в публикация в канала Telegram.

В Киевския регион, който обгражда столицата, 12 жилищни къщи и една многоетажна сграда са получили леки щети от падащи отломки, съобщи военният ръководител на региона Руслан Кравченко на страницата си във Facebook.

Няма данни за пострадали.

Междувременно срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която започва днес, ще бъде доминирана от темата за последиците от руското нахлуване в Украйна. Лидерите ще одобрят първите от края на Студената война насам всеобхватни планове на Алианса за защита срещу евентуално нападение от страна на Москва.

Русия се закани на НАТО и водещата в него сила – САЩ, заради подкрепата им за Украйна и предупреди, че потенциалното членство на Киев в отбранителния съюз ще бъде посрещнато с „ясна и твърда“ реакция.

Руската инвазия, която продължава вече 503-ти ден и чийто край не се вижда, уби хиляди хора, разсели милиони и превърна много градове в източната и южната част на Украйна в купчини отломки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024