Руски генерал е уволнен след критики към "стратега" Герасимов: "Началникът ни подло обезглави армията"

Руската армия е разтърсена от пореден вътрешен конфликт, след като командирът на 58 армия ген.-майор Иван Попов е бил уволнен от длъжност заради критиките му към ръководството на войската.

Депутатът от Думата Андрей Гурульов, който също е командвал 58 армия в миналото, разпространи запис с доста остро послание от ген. Попов.

"Честно да ви кажа, възникна сложна ситуация със старшето началство, при която или трябваше да замълча и да проявя малодушие, или да нарека нещата с истинските им имена", казва той.

Попов обяснява, че е провел среща с началниците си, на която е описал "всички проблемни въпроси" на руската армия при войната в Украйна

Най-голямата трагедия на т.нар. спецоперация е липсата на контрабатарейна борба, на станции на артилерийско разузнаване и "масовата гибел и ранявания" на бойците.

В коментара си той споделя, че не прави разлика между генералите и обикновените военни, които той нарича "гладиатори", защото "еднакво умираме, еднакво воюваме, еднакво се страхуваме, еднакво ни е болно и тежко".

Началниците му обаче са "почувствали някаква опасност от мен, и стремително, за един ден издадоха заповед да се освободят от мен", казва той.

"Въоръжените сили на Украйна не можаха да пробият нашата армия от фронта, но началникът ни удари в тила. Предателски и подло обезглави армията в най-тежкия и напрегнат момент", казва още Иван Попов.

Според информация в руските медии - Попов е представил доклад с критики директно пред началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, който обвинил генерала, че се "занимава с дезинформация и всяване на паника".

"Бунтът" на Попов се случва само няколко седмици след опита за военен метеж от страна на Евгений Пригожин и частната наемническа групировка "Вагнер". Пригожин държеше да се знае, че иска да свали военния министър Сергей Шойгу и ген. Герасимов, а не Путин.

58 общовойскова армия се оказва "ковачница" за депутати, обръща внимание Telegram-каналът BRIEF.

Те изброяват четирима нейни командири - Владимир Шаманов, Виктор Соболев, Андрей Картаполов и Андрей Гурульов - които са станали членове на Думата впоследствие.

Самият ген. Герасимов е ръководил 58 армия в миналото.

Публикацията в Telegram със записа на ген. Иван Попов е прочетена над 2 млн. пъти само за няколко часа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024