Руски канали съобщават за мащабно украинско настъпление, Кремъл отрича Снимка: © Getty Images

Руски канали в Telegram съобщиха за мащабно украинско настъпление в няколко района в Източна Украйна, сред които Соледар и Запорожие. Министерството на отбраната в Москва обаче побърза да опровергае съобщенията.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е твърде рано да се започва контранастъпление. Ръководител на наемническата група „Вагнер“ – Евгений Пригожин – коментира, че той хитрува и също сигнализира за пробиви по фронта около Бахмут.

Очакваната атака може да се окаже решаваща във войната, преначертавайки фронтовите линии, които от месеци остават непроменени. Тя ще бъде и решаващ тест за Украйна, която иска да докаже, че оръжията и оборудването, които е получила от Запада, могат да доведат до значителни успехи на бойното поле.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва: „Отделните изявления в Telegram за „пробив“ в няколко точки на фронтовата линия не отговарят на действителността. Общата ситуация в зоната на специалната военна операция е под контрол.“

Според Пригожин ситуацията по фланговете при Бахмут, разрушения град, който от месеци е в центъра на кървави боеве, „се развива според най-лошия от прогнозираните сценарии“.

Прокремълският руски военен кореспондент Саша Коц заяви, че дългоочакваната контраофанзива на Киев е започнала. Украинските танкове са на околовръстното шосе на Харков и се насочват към границата с Русия, каза той, цитирайки „надеждни“ източници. Твърденията му не могат да бъдат проверени независимо.

Друг руски военен кореспондент, Александър Симонов, пише в Telegram, че украинските сили са пробили край село Богдановка, близо до Бахмут, като са завзели „няколко квадратни километра“ земя.

Според украинския военен анализатор Олександър Мусивенко Киев признава, че очакваната контраофанзива може да не разгроми непременно Русия „във всички окупирани райони“. И има голяма вероятност войната да продължи и през следващата година. „Всичко зависи от това как ще се развият сраженията. Не можем да гарантираме как ще се развие контранастъплението“, каза той.

Неназован високопоставен американски военен служител заяви пред CNN, че украинските сили се подготвят за голяма контраофанзива, като нанасят удари по цели като складове за оръжие, командни центрове и бронирани и артилерийски системи, за да подготвят терена за настъпващите сили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024