Руски кораби са били близо до мястото на взрива на "Северен поток", твърди разследване Снимка: © Getty Images

Руски военноморски кораби са се намирали в близост до мястото, където са станали експлозиите по тръбопроводите "Северен поток". Това става ясно от съвместно журналистическо разследване на телевизиите на четири скандинавски страни, съобщава BBC.

Руските плавателни съдове са били локализирани в района с помощта на прихванати комуникации на руските военноморски сили. Това повдига още въпроси около мистериозните експлозии от септември миналата година, които извадиха от строя двата газопровода "Северен поток", изградени за пренос на газ от Русия към Европа. Причината за взривовете все още не е ясна.

Новото разследване обаче предоставя една възможна следа, насочваща към участието на Москва в инцидента. То е дело на датската телевизия DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle и е цяла документална поредица, озаглавена "Войната в сянката на Путин". Последния ѝ епизод се фокусира върху подозрително движение на кораби в навечерието на взривовете на "Северен поток".

Смята се, че сред тези плавателни съдове са руският изследователски кораб "Сибиряков", влекачът SB-123 и трети кораб от руския военноморски флот, чието име медиите не са успели да идентифицират.

Предавателите на тези кораби са били изключени. Телевизиите обаче твърдят, че са успели да проследят движението им, като са използвали прихванатите радиокомуникации, които корабите са изпращали до руските военноморски бази между юни и септември 2022 г.

Тези движения са били проследени от бивш офицер от британското военноморско разузнаване. Въпросното лице, което остава анонимно в документалния филм - казва, че е използвало информация от открити източници и радиокомуникации, за да извърши изследването си.

Твърди се, че корабите са се намирали в близост до мястото на експлозията в продължение на няколко часа, а в един от случаите - в продължение на почти цял ден.

Смята се, че един от съдовете - "Сибиряков", е способен да извършва подводно наблюдение и картографиране, както и да изстрелва малък подводен апарат. Друг неназован плавателен съд също е бил в този район предишната седмица през юни. А влекачът SB-123 е пристигнал само пет дни преди експлозиите през септември. Радиокомуникацията предполага, че той е останал там през цялата вечер и нощ, преди да отплава обратно към Русия.

Някои западни представители смятат, че именно Москва може да стои зад експлозията на тръбопроводите, но конкретни доказателства за това към момента няма. От своя страна Русия обвинява за случилото се западните държави.

В страните, намиращи се в близост до мястото на взрива, все още се провеждат официални разследвания. Засега тези държави само са заявили, че смятат, че експлозиите са резултат от саботаж, а не от някакъв инцидент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024