Руски наемници от "Вагнер" напсуваха началника на руския генерален щаб

Още едно видео, описващо чудните приключения на руската армия на фронта, бе разпространено в Twitter днес, като на него се вижда как наемници от частната армия на Кремъл "Вагнер" наричат началника на руския генерален щаб с подчертано обидни епитети и се оплакват от липсата на боеприпаси.

"До шефа на генералния щаб на Русия, Вие сте "пе*ал и ши*ан кретен". Дайте ни нещо, с което да се бием. Нямаме боеприпаси. Момчетата умират за нас. А ние стоим тук и не им помагаме. Трябват ни патрони, искаме да смажем всички. Бием се в Бахмут срещу цялата украинска армия. Къде сте вие? Помогнете ни най-сетне!", казват наемниците.

И продължават:

"Няма как да се обърнем към вас, освен с една единствена дума: пе*ал". Къде сте, когато момчетата загиват?"

Думите на наемниците се отнасят до Валери Герасимов, който е началникът на руския генерален щаб. Преди няколко дни той заяви, че Русия ще продължи с военните действия в Украйна "въпреки мащабната западна помощ за Киев" и изказа предположение, че "Украйна използва терористични методи на борба, а също така прибягва до тактиката на ядрен тероризъм, обстрелвайки Запорожката атомна електроцентрала".

Според сводка на британското разузнаване, публикувана в събота от британското министерство на отбраната в Twitter, руската армия едва ли ще е увеличила достатъчно запасите си от артилерийски боеприпаси, за да поддържа широкомащабни настъпателни операции в Украйна.

В обзора пише още, че от октомври руските войски са подсилили частите си в Украйна с десетки хиляди резервисти, което им е позволило да решат проблема с острия недостиг на личен състав. Въпреки това обаче недостигът на боеприпаси остава ключов ограничаващ фактор в руските офанзиви.

В същото време по-рано днес в социалните мрежи се появи и видео, на което се вижда как руски командир с неустановена самоличност пребива войниците си с палка и ги заплашва, че ще бъдат застреляни.

Напомняме, че свързваната с Кремъл армия от наемници „Вагнер груп“ за пръв път доби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, а по-късно и покрай конфликтите в Сирия и няколко африкански държави. Армията стана известна с действията си през 2014 г. в Украйна, когато нейни членове се включиха в силите на проруските сепаратисти.

Официално Кремъл класифицира "Вагнер" като независима частна охранителна компания.

Наемниците се вербуват главно в социалните мрежи, където те ползват имена, различни от „Вагнер“, за да заобиколят алгоритмите и филтрите за съдържание.

Към момента не е ясно колко руски наемници вече са загинали в боевете в Украйна, тъй като те не се появяват в статистиката на руснаците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024