Руски партизани атакуваха Белгород. Русия обвини украинските сили Снимка: © Getty Images

Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков обвини украинската армия в изпращане на "диверсионна група", която е пресякла границата със страната и е навлязла в руски район.

В канала си в Telegram Гладков твърди, че руската армия и силите за сигурност предприемат мерки за отблъскване на "нахлуването".

"Диверсионно-разузнавателна група на въоръжените сили на Украйна е навлязла на територията на Грайворонски район. Руските въоръжени сили, съвместно с граничната служба, руската гвардия и ФСБ, предприемат необходимите мерки за ликвидиране на врага. Ще съобщя подробности", пише той.

Украинското военно разузнаване обаче отрича атаката да е извършена от техни войници. В свое съобщение те казват, че тя е дело на паравоенните руски части "Руски доброволчески корпус" и "Легион Свобода на Русия". В тях участват предимно руски граждани, които по думите на Киев, са "започнали операция за освобождаване на Белгородска област от така наречения режим на Путин".

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков президентът Путин вече е информиран за случващото се около Белгород. Песков заговори за "украински саботаж", чиято единствена цел е да отвлече вниманието от събитията в продължаващите битки за град Бахмут.

Руската област Белгород граничи с Украйна и е само на няколко километра от украинския град Харков. Твърденията и на двете страни няма как да бъдат независимо проверени към този момент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023