Руски топ дипломати начело с Лавров са в Ню Йорк: Решават бъдещето на „зърнената сделка“ Снимка: © Getty

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, където на 24 и 25 април ще участва в заседанията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи в понеделник говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Горещата тема на срещата е „зърнената сделка“, засягаща жизненоважния износ за Украйна през Черно море.

Настоящото споразумение изтича на 18 май, а страните от Г-7 призоваха за удължаването му. Москва обаче заплаши да прекрати сделката, ако седемте най-развити икономики решат да ограничат драстично износа си към Русия, каквато идея дискутират. Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви в неделя, че ако това се случи, реакцията ще е мигновена – прекратяване на Черноморската зърнена сделка.

Г-7 обсъжда промяна на подхода си към санкциите, така че износът към Русия да бъде автоматично забранен, ако не е включен в списък с продукти, за които е позволено да бъдат доставяни в страната.

Очаква се в понеделник висшият руски дипломат да проведе среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. По-рано постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че страната е натрупала доста теми за обсъждане.

Лавров покани висшите дипломати на няколко държави, включително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, да участват в сесиите на Съвета за сигурност на ООН, председателствани от Русия. Според руския външен министър Москва е готова да обмисли среща между водещите дипломати. Възможността за такава обаче „ще бъде определена според обстоятелствата“, коментира по-рано заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024