Руски топ дипломати начело с Лавров са в Ню Йорк: Решават бъдещето на „зърнената сделка“ Снимка: © Getty

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, където на 24 и 25 април ще участва в заседанията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи в понеделник говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Горещата тема на срещата е „зърнената сделка“, засягаща жизненоважния износ за Украйна през Черно море.

Настоящото споразумение изтича на 18 май, а страните от Г-7 призоваха за удължаването му. Москва обаче заплаши да прекрати сделката, ако седемте най-развити икономики решат да ограничат драстично износа си към Русия, каквато идея дискутират. Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви в неделя, че ако това се случи, реакцията ще е мигновена – прекратяване на Черноморската зърнена сделка.

Г-7 обсъжда промяна на подхода си към санкциите, така че износът към Русия да бъде автоматично забранен, ако не е включен в списък с продукти, за които е позволено да бъдат доставяни в страната.

Очаква се в понеделник висшият руски дипломат да проведе среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. По-рано постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че страната е натрупала доста теми за обсъждане.

Лавров покани висшите дипломати на няколко държави, включително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, да участват в сесиите на Съвета за сигурност на ООН, председателствани от Русия. Според руския външен министър Москва е готова да обмисли среща между водещите дипломати. Възможността за такава обаче „ще бъде определена според обстоятелствата“, коментира по-рано заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023