Известен руски пропагандист загина при експлозия в кафене, държано преди от Пригожин Снимка: © Getty Images

Популярният руски военен блогър и яростен поддръжник на инвазията в Украйна Владлен Татарски загина при експлозия в кафене в Санкт Петербург в неделя вечерта.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват взрив, но към момента не е ясно кой е отговорен за нападението. 24 души са откарани в болница, а шестима са в критично състояние.

Следственият комитет на Русия - главната агенция за криминално разследване в страната, започна разследване по случая, като го определи като "убийство на високо ниво". На мястото на инцидента са изпратени експерти.

Татарски е бил гост-лектор на събитие, организирано от кафенето, когато бомбата е избухнала. В руските медии има противоречиви съобщения за взривното устройство. Според официални източници, цитирани от руските държавни медии, блогърът е получил като подарък статуетка, в която е била скрита бомба.

Видеоклип, разпространен в Telegram след взрива, показва как той приема статуетката и се шегува с нея. Информацията дали именно това е взривното вещество обаче към момента не може да бъде проверена.

Кафенето, в което се случва експлозията, някога е било собственост на Евгений Пригожин, ръководител на известната руска наемническа групировка "Вагнер", съобщава новинарският сайт "Фонтанка" в Санкт Петербург.

Татарски е правил репортажи от фронтовата линия в Украйна и придобива особена известност миналата година, след като публикува видеоклип, в който казва: "Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, когато е необходимо. Точно както на нас ни харесва."

Той отправя тези думи по време на неотдавашната церемония в Кремъл, организирана от президента Владимир Путин, на коя държавният глава обяви анексирането на четири частично окупирани украински региона.

Татарски има повече от 500 000 последователи в Telegram, където заедно с други военни блогъри критикуват някои аспекти на руската военна кампания в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024