Руски военни убиха украински дигирент, защото отказал да участва в концерт в Херсон

Руски военни простреляха смъртоносно украинския диригент Юрий Керпатенко в дома му заради отказ да участва в концерт, който е бил планиран в Херсон, Украйна.

За това съобщи Министерството на културата и информационната политика на Украйна.

„Юрий Керпатенко открито показа своята гражданска позиция и отказа да напусне окупирания Херсон“, пише в изявление на Министерството в публикация във Facebook от събота, която потвърждава смъртта му.

Не се разкриват подробности за самоличността на лицето или групата, които са го убили.

Керпатенко, който работи в Херсонската областна филхармония от 2000 г., е бил "помолен" да работи с руснаците, които са планирали концерта с участието на камерния оркестър "Гилея" на Херсонската филхармония. Концертът е трябвало да се проведе на 1 октомври.

"Този концерт беше насрочен от окупаторите и трябваше да демонстрира т.нар. "подобряване на мирния живот" в Херсон. Диригентът на оркестъра Юрий Керпатенко обаче категорично отказа да сътрудничи на окупаторите", пишат от Министерството.

"Изказваме най-дълбоките си съболезнования на близките и колегите на Юри. Вечна му памет."

Керпатенко е главен диригент на Херсонския музикален драматичен театър на името на драматурга Микола Кули, а преди това е бил главен диригент на камерния оркестър на Гилея.

До май месец Керпатенко често е публикувал статуси, свързани с нахлуването в Украйна, в личния си профил във Facebook. На 25 април музикантът е написал „Същността на Украйна е свободата в широк смисъл“.

Семейството на Керпатенко, което живее извън Херсон, е изгубило връзка с него през септември, съобщи The Guardian в неделя, позовавайки се на наказателно разследване, започнато от регионалната прокуратура.

Смъртта му беше осъдена от редица артисти, включително финландско-украинската музикална диригентка Далия Стасевска, която коментира пред The Guardian, че „историята на Русия, налагаща политика „Подчини се или умри“ срещу артистите, не е нищо ново. Тя има история, която обхваща стотици години."

„Знаем, че руският режим преследва активисти, журналисти, художници, обществени лидери и всеки, който е готов да се съпротивлява на окупацията“, написа Виктория Амелина, украинска писателка с много литературни награди и следовател на военни престъпления Виктория Амелина.

„И все пак, дори да знаем сегашния модел и история, не можем и, което е по-важно, не трябва да свикваме да слушаме за по-брутални убийства на ярки, талантливи, смели хора, чиято единствена вина е че са украинци.“, написа още Амелина.

Диригентът Семьон Бичков, който е музикален директор на Чешката филхармония, написа, че "действията на руснаците са чист геноцид" и допълни, че "трагичната ирония на това е, че се говори за превъзходството на руската култура, нейния хуманизъм, а тук те убиха някой, който внася красота в живота на хората. Това е отвратително."

„Куршумите не правят разлика между хората. Това, че този човек е диригент потвърди чистото зло, което се случва още преди първите бомби да паднат над Украйна.", пише още Бичков.,

Писателят Андрей Курков написа:

„Сега името на Юрий Керпатенко ще бъде добавено към списъка на убитите артисти на Украйна. Все повече мисля, че Русия не само се стреми да окупира украински територии, но и усърдно унищожава украинската идентичност, важна част от която е украинската култура.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022