Руските избори поставиха Google, Apple и Telegram в политически капан Снимка: © Getty Images

Вторият ден на парламентарните избори в Русия съвпаднаха с нов удар срещу привържениците на Алексей Навални, при който властта използва две от най-масовите технологични платформи в страната.

Google беше подложена на остри критики от опозицията, след като компанията поиска от екипа на Навални да изтрие два документа от Google Docs със списъци на кандидати, подкрепяни от "Умно гласуване".

"Умно гласуване" е приложение, чрез което опозицията агитираше гражданите да подкрепят кандидати за членове на Думата от различни опозиционни сили. Идеологическите позиции на тези хора често са противоположни, но това, което ги обединява, е, че са в добра позиция да победят с мажоритарен вот представителите на "Единна Русия" на Владимир Путин.

Тази стратегия беше изпробвана първо на регионалните избори през 2018 и на местните избори в Москва и Санкт Петербург през 2019 г., като се наложи поради разпокъсаността на опозицията и серията от откази на ЦИК да позволи регистрацията на независими кандидати, свързани с "Фонда за борба с корупцията" на руския опозиционер.

Руското правителство поиска от Google и Apple да блокират достъпа до приложението "Умно гласуване" в платформите си за мобилни app-ове месеци преди парламентарните избори. Основанието за искането е, че "Фондът за борба с корупцията" на Навални междувременно беше обявен за "екстремистка организация" и бе забранена от съда.

На 17 септември (първия ден от гласуването за новия парламент в Русия) компаниите зад двете най-големи мобилни операционни системи изпълниха нареждането на "Роскомнадзор".

Сайтът Meduza посочва, че до това решение се е стигнало след натиск върху компаниите от страна на руските власти - посещения на полицаи в московския офис на Google, привикване на представители на компанията в Комисията по защита на суверенитета и заплахи с наказателно преследване на руски служители на технологичния гигант.

Google и Apple изтриха приложението "Умно гласуване", с което Навални опитваше да победи Путин

На 18 септември се оказа и че Google изисква от екипа на Навални да премахне двата списъка с поддържаните канидидати на ФБК от Google Docs, като предупреждава, че в противен случай достъпът до него ще бъде блокиран. Документите са част от забранените ресурси в искането на държавния телекомуникационен регулатор.

Междувременно в нощта на 18 септември основателят на чат-приложението Telegram Павел Дуров обяви, че ще прекрати достъпа до чатбота на "Умно гласуване" от платформата.

Дуров признава, че блокирането на приложенията от Google и Apple "създава опасен прецедент, който ще повлияе върху свободата на словото в Русия и в целия свят", като критикува "олигопола" на двете глобални компании.

В същото време той все пак съобщава, че от полунощ прекратява функционирането на ботовете, свързани с предизборна агитация.

"Тъй като предизборната кампания в Русия приключи и започна самият изборен процес, оттук нататък следват т.нар. "дни на тишина" - традиция, закрепена в законите на много държави, която предвижда спиране на агитацията по време на гласуването. Смятаме, че тази практика е легитимна и призоваваме потребителите на Telegram да я уважават", пише той.

Критиците на Дуров обаче го обвиняват в двоен стандарт, тъй като някои от ботовете на проправитеслтвените политически сили не са изключени, а забраната на "Умно гласуване" е наложена не в първия, а във втория ден на гласуването - чак когато Google и Apple предприеха мерки.

От 2019 г. в Русия дейсва законодателство, което позволява на властите да контролират интернет трафика, включително да забавят или да спират изцяло достъпа до определени цензурирани ресурси през контрол на инфраструктурата на провайдърите.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024