Снимка: © Getty Images

Вторият ден на парламентарните избори в Русия съвпаднаха с нов удар срещу привържениците на Алексей Навални, при който властта използва две от най-масовите технологични платформи в страната. 

Google беше подложена на остри критики от опозицията, след като компанията поиска от екипа на Навални да изтрие два документа от Google Docs със списъци на кандидати, подкрепяни от "Умно гласуване".

"Умно гласуване" е приложение, чрез което опозицията агитираше гражданите да подкрепят кандидати за членове на Думата от различни опозиционни сили. Идеологическите позиции на тези хора често са противоположни, но това, което ги обединява, е, че са в добра позиция да победят с мажоритарен вот представителите на "Единна Русия" на Владимир Путин. 

Тази стратегия беше изпробвана първо на регионалните избори през 2018 и на местните избори в Москва и Санкт Петербург през 2019 г., като се наложи поради разпокъсаността на опозицията и серията от откази на ЦИК да позволи регистрацията на независими кандидати, свързани с "Фонда за борба с корупцията" на руския опозиционер.

Руското правителство поиска от Google и Apple да блокират достъпа до приложението "Умно гласуване" в платформите си за мобилни app-ове месеци преди парламентарните избори. Основанието за искането е, че "Фондът за борба с корупцията" на Навални междувременно беше обявен за "екстремистка организация" и бе забранена от съда.

На 17 септември (първия ден от гласуването за новия парламент в Русия) компаниите зад двете най-големи мобилни операционни системи изпълниха нареждането на "Роскомнадзор". 

Сайтът Meduza посочва, че до това решение се е стигнало след натиск върху компаниите от страна на руските власти - посещения на полицаи в московския офис на Google, привикване на представители на компанията в Комисията по защита на суверенитета и заплахи с наказателно преследване на руски служители на технологичния гигант. 

Google и Apple изтриха приложението "Умно гласуване", с което Навални опитваше да победи Путин

На 18 септември се оказа и че Google изисква от екипа на Навални да премахне двата списъка с поддържаните канидидати на ФБК от Google Docs, като предупреждава, че в противен случай достъпът до него ще бъде блокиран. Документите са част от забранените ресурси в искането на държавния телекомуникационен регулатор. 

Междувременно в нощта на 18 септември основателят на чат-приложението Telegram Павел Дуров обяви, че ще прекрати достъпа до чатбота на "Умно гласуване" от платформата.

Дуров признава, че блокирането на приложенията от Google и Apple "създава опасен прецедент, който ще повлияе върху свободата на словото в Русия и в целия свят", като критикува "олигопола" на двете глобални компании. 

В същото време той все пак съобщава, че от полунощ прекратява функционирането на ботовете, свързани с предизборна агитация. 

"Тъй като предизборната кампания в Русия приключи и започна самият изборен процес, оттук нататък следват т.нар. "дни на тишина" - традиция, закрепена в законите на много държави, която предвижда спиране на агитацията по време на гласуването. Смятаме, че тази практика е легитимна и призоваваме потребителите на Telegram да я уважават", пише той. 

Критиците на Дуров обаче го обвиняват в двоен стандарт, тъй като някои от ботовете на проправитеслтвените политически сили не са изключени, а забраната на "Умно гласуване" е наложена не в първия, а във втория ден на гласуването - чак когато Google и Apple предприеха мерки. 

От 2019 г. в Русия дейсва законодателство, което позволява на властите да контролират интернет трафика, включително да забавят или да спират изцяло достъпа до определени цензурирани ресурси през контрол на инфраструктурата на провайдърите. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни