Руските сили се оттеглят край Бахмут, твърдят Украйна и „Вагнер“ Снимка: © Getty Images

Украинските военни и руската частна армия „Вагнер“ съобщиха за по-нататъшно руско отстъпление около град Бахмут, докато Киев извършва най-голямото си настъпление от шест месеца насам преди планираната контраофанзива.

Украинските войски, разположени близо до фронтовата линия, заявиха, че Русия бомбардира пътищата за достъп, за да забави набиращото скорост украинско настъпление.

„Сега, в по-голямата си част, когато започнахме да настъпваме, те обстрелват всички пътища към фронтовите позиции, така че нашите бронирани машини не могат да доставят повече пехота, боеприпаси и други неща“, каза Петро Подару, командир на украинско артилерийско подразделение.

Украинските военни заявиха, че на места войските са напреднали с повече от километър. Силите на Украйна вече половин година са отбранителна позиция, отблъсквайки мощна офанзива на Москва, довела обаче до бавни успехи.

„Въпреки факта, че нашите части нямат предимство в оборудването ... и личния състав, те продължиха да напредват по фланговете и преодоляха разстояние от 150 до 1700 метра“, заяви военният говорител Сергей Череватий в коментар по телевизията, цитиран от Reuters.

Постиженията на Украйна са съпроводени от задълбочаващо се публично разделение в руските сили между „Вагнер“, която ръководи кампанията „Бахмут“, и редовната руска армия. Сраженията там биват описвани като „месомелачка“ и от двете страни. А руините на разрушения град ще бъдат единствената награда за Москва за зимната ѝ офанзива, която се провали на други места по фронта.

Киев твърди, че е започнал локални настъпления около Бахмут като прелюдия към предстоящата голяма контраофанзива, която се надява да обърне хода на 15-месечната инвазия на Русия.

Началникът на „Вагнер“ Евгений Пригожин твърди, че силите му в самия град Бахмут напредват в опитите си да изтласкат украинските войски от последната им опора в застроената зона в западните покрайнини. Същевременно обвини руските редовни сили, че са изоставили терени северно и южно от населеното място, давайки възможност за обкръжаване на войските вътре.

„За съжаление, частите на руското министерство на отбраната се оттеглиха до 570 метра на север от Бахмут, излагайки на риск нашите флангове“, заяви Пригожин в последното си гласово съобщение в четвъртък.

„Обръщам се към висшето ръководство на Министерството на отбраната - публично - защото писмата ми не се четат“, продължи Пригожин, обръщайки се към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. „Моля ви, не се отказвайте от фланговете.“

Руското министерство на отбраната призна за известно изтегляне от позициите край Бахмут през последната седмица, но отрича твърденията на Пригожин, че фланговете се рушат или че е задържало боеприпаси от „Вагнер“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024