Руските сили се оттеглят край Бахмут, твърдят Украйна и „Вагнер“ Снимка: © Getty Images

Украинските военни и руската частна армия „Вагнер“ съобщиха за по-нататъшно руско отстъпление около град Бахмут, докато Киев извършва най-голямото си настъпление от шест месеца насам преди планираната контраофанзива.

Украинските войски, разположени близо до фронтовата линия, заявиха, че Русия бомбардира пътищата за достъп, за да забави набиращото скорост украинско настъпление.

„Сега, в по-голямата си част, когато започнахме да настъпваме, те обстрелват всички пътища към фронтовите позиции, така че нашите бронирани машини не могат да доставят повече пехота, боеприпаси и други неща“, каза Петро Подару, командир на украинско артилерийско подразделение.

Украинските военни заявиха, че на места войските са напреднали с повече от километър. Силите на Украйна вече половин година са отбранителна позиция, отблъсквайки мощна офанзива на Москва, довела обаче до бавни успехи.

„Въпреки факта, че нашите части нямат предимство в оборудването ... и личния състав, те продължиха да напредват по фланговете и преодоляха разстояние от 150 до 1700 метра“, заяви военният говорител Сергей Череватий в коментар по телевизията, цитиран от Reuters.

Постиженията на Украйна са съпроводени от задълбочаващо се публично разделение в руските сили между „Вагнер“, която ръководи кампанията „Бахмут“, и редовната руска армия. Сраженията там биват описвани като „месомелачка“ и от двете страни. А руините на разрушения град ще бъдат единствената награда за Москва за зимната ѝ офанзива, която се провали на други места по фронта.

Киев твърди, че е започнал локални настъпления около Бахмут като прелюдия към предстоящата голяма контраофанзива, която се надява да обърне хода на 15-месечната инвазия на Русия.

Началникът на „Вагнер“ Евгений Пригожин твърди, че силите му в самия град Бахмут напредват в опитите си да изтласкат украинските войски от последната им опора в застроената зона в западните покрайнини. Същевременно обвини руските редовни сили, че са изоставили терени северно и южно от населеното място, давайки възможност за обкръжаване на войските вътре.

„За съжаление, частите на руското министерство на отбраната се оттеглиха до 570 метра на север от Бахмут, излагайки на риск нашите флангове“, заяви Пригожин в последното си гласово съобщение в четвъртък.

„Обръщам се към висшето ръководство на Министерството на отбраната - публично - защото писмата ми не се четат“, продължи Пригожин, обръщайки се към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. „Моля ви, не се отказвайте от фланговете.“

Руското министерство на отбраната призна за известно изтегляне от позициите край Бахмут през последната седмица, но отрича твърденията на Пригожин, че фланговете се рушат или че е задържало боеприпаси от „Вагнер“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023