Руските власти арестуваха "задочно" Юлия Навалная

Руски съд е издал заповед за ареста на съпругата на Алексей Навални - Юлия - по обвинение в участие в "екстремистка групировка".

Юлия Навалная е обявена за издирване, тъй като "се укрива от органите на реда", съобщават пресслужбата на съдилищата в Москва.

Според съобщението, ако тя се върне в Русия от Германия, където се намира, или бъде екстрадирана, ще бъде задържана за два месеца.

Независимият рускоезичен сайт "Медиазона" уточнява, че новината за "задочния арест" на Навалная е била изпратена непосредствено след края на работния ден, а съобщението, че тя се издирва от властите, се появило по-късно.

Юлия Навалная коментира решението на съда в Москва с думите: "Няма ли да е по обичайната процедура? Чуждестранен агент, след това дело за умишлено престъпление, а след това арест."

Преди това прессекретарят ѝ Кира Ярмиш заяви лаконично: "Бързо признание на заслугите".

Делото за участие в "екстремистка групировка" срещу Алексей Навални и неговите сътрудници беше образувано още през септември 2021 г.

По него Навални получи 19 години затвор със специален режим, а след това беше изпратен в колония зад Полярния кръг, където през февруари тази година намери смъртта си.

"Когато пишете за това, моля ви, не забравяте да не напишете най-важното: Владимир Путин е убиец и военнопрестъпник. Мястото му не е в Хага, в уютна килия с телевизор, а в Русия - в същата колония и в същата килия 2 на 3 метра, в която той уби Алексей," каза още вдовицата на Навални.

След смъртта на съпруга си тя обеща да продължи делото му. В началото на месеца Навалная застана начело на международната правозащитна организация Human Rights Watch.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024