Руският щурм на Авдеевка не постига успехи, а рекордни загуби на бойци и техника Снимка: © Getty Images

Русия продължава да трупа неуспехи във войната си срещу Украйна, която сама започна преди повече от 20 месеца. С наближаването на зимата руските сили преминават в настъпление на изток, като в началото на този месец разположиха десетки руски бронирани машини по фланговете на град Авдеевка в Донбаския регион.

След две седмици на ожесточени сражения обаче засега офанзивата им безспорен провал, като руските успехи се свеждат до малко повече от напредък с по няколко дървета по фланговете, разказва англоезичното издание "Kyiv Independent", базирано в Киев.

Вместо бърз военен напредък, на който Москва се надяваше, през последните седмици руските сили по-скоро трупат загуби. Съобщава се, че украински дронове са унищожили руски машини в полетата около града.

На кадри от видеоклипове, заснети от руски и украински войници, се виждат десетки трупове, разпръснати из между унищожени военни машини.

Според Института за изследване на войната (ISW), руските войски са заели няколко украински позиции в района, но това им е струвало "значителни загуби".

"Беше същински хаос. Количеството войници, които изпращаха в щурма, беше нелепо. Изглежда, че руснаците дори не са знаели какво правят, не изглежда да са добре планирани действия, поне сухопътните им войски не са имали никаква представа", казва пред изданието Райън О'Лиъри, американски командир на рота от чуждестранни доброволци в Украйна.

На 19 октомври, след кратко затишие в сраженията, Русия изпрати нови вълни от бронирани машини към Авдеевка. А резултатът не е по-различен: тежки загуби след ожесточени сражения с много малки успехи.

Снимка от Авдиивка, Украйна

Мащабът на загубите дори влезе в ежедневния доклад за руските загуби. Украинският щаб отчита, че само през този ден Москва е загубила 1380 души личен състав, 55 танка и 120 бронирани бойни машини. Данните няма как да бъдат независимо проверени към момента. Ако са верни обаче това ще е рекорден брой загуби от началото на войната насам.

За тежки провали се говори и в руските и украинските канали в Telegram. Военните блогъри признават, че в момента по-голямата част от загубите са именно в района на Авдеевка. Според някои руската армия е загубила над 30 единици бойна техника в опита си да щурмува града.

Офанзивата в района предизвиква сравнения с подобни безрезултатни нападения на Русия - като това срещу Угледар - град в южната част на Донецка област през миналата зима, както и с битката при Бахмут, където Москва ангажира голям брой сили, за да се опита да обкръжи града, след като фронталните ѝ атаки първоначално се провалиха.

През последните месеци в Авдеевка се водят най-ожесточените сражения във войната. През първата година на инвазията руските сили бавно, но сигурно преминаха контактната линия, която минаваше през района, като завзеха значителни територии както по северния, така и по южния фланг на града. Те обаче така и не успяха да проведат успешна фронтова атака срещу самия град и да го превземат.

Атаките бяха подновени през март 2023 г., като тогава украинският военен говорител Олексий Дмитрашкивски предупреди, че градът може да се превърне във "втори Бахмут".

Според анализатори дори ако Русия не успее да обкръжи напълно Авдеевка, по-бавните сражения могат да костват много повече на украинската армия, които са подложени на обстрел от три страни.

Бързата победа обаче би била безспорна голяма политическа придобивка за Москва, затова и украинските сили продължават да отбраняват територията си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024