Руският флот постепенно напуска Крим. Зеленски очаква "пълен контрол" над полуострова Снимка: © Getty Images

"Илюзията" за руското господство в Крим и Черно море е разбита. Руският флот вече не е в състояние да оперира в западната част на Черно море и постепенно бяга от Крим. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение на конференция по сигурността в Прага.

Държавният глава обеща, че военният натиск върху окупирания от Русия полуостров ще продължи. През последните месеци Киев увеличи ударите си по руските сили в Крим като част от продължаващата вече пет месеца контраофанзива.

Полуостровът беше анексиран незаконно от Москва през 2014 г., а след началото на войната в Украйна се превърна в една от най-напрегнатите военни точки. Киев на няколко пъти успя да реализира ключови удари по руската военновъздушна база в Крим, командния пункт на Черноморския флот в Севастопол и успя да повреди единствения мост, свързващ полуострова с Русия.

"Все още не сме придобили пълен контрол над Крим и околностите но ще го направим. Това е само въпрос на време", заяви Зеленски.

По думите му украинските сили постигат успехи в района, като в момента няма нито една безопасна база за "руските терористи". Затова войските на Москва обмислят да открият нова военноморска база в Абхазия - окупиран от Русия регион на Грузия край Черно море, за да преместят корабите си "възможно най-далеч от украинските ракети".

За влошена ситуация в редиците на руския черноморски флот говориха и съюзниците ан Киев. Според британския министър на въоръжените сили Джеймс Хийли украинските атаки са довели до "функционално поражение" на руския флот в Черно море.

Русия премества Черноморския си флот от Севастопол след украинските атаки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024