Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана Снимка: © Mospat.ru

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се оказа домакин на руския митрополит Антоний и на посланика на Русия Елеонора Митрофанова на фона на протеста срещу появата на т.нар. "външен министър" на руската православна църква в България.

Срещата им се е случила на 6 декември - в деня, в който граждани блокираха входа на руската черква в центъра на София в знак на недоволство срещу странната визита на Антоний.

Сайтът Faktor.bg, който открива новината през официалните канали на Московската патриаршия, посочва, че гостуването на Митрофанова и митрополита при Сакскобургготски е запазено в тайна за българските медии. Не е спомената и на сайта Н.В. Цар Симеон II (kingsimeon.bg).

В Patriarchia.ru и в пресцентъра на службата за външни работи на руския патриарх Кирил обаче тя е описана подробно, включително със снимки от двореца Врана.

На една от тях Сакскобургготски позира с руски духовници и с посланика пред портрета на своя баща - покойния цар Борис III.

В информацията на руснаците се обяснява, че митрополит Антоний се намира в България по повод 70-годишнината от създаването на местно подразделение на руската православна църква.

Срещите със Сакскобургготски са се случили в присъствието на настоятеля на църквата в София архимандрит Вассиан Змеев и още двама души от отдела за външни отношения, който се оглавява от Антоний.

"Митрополит Волоколамский Антоний топло приветства Симеон II Сакскобургготски от името на святейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като отбеляза неговия забележителен принос за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите ѝ в българското общество, както и личният принос на Главата на Царския дом на България в укрепването на отношенията между Руската и Българската православни църкви", се казва в информацията.

Сакскобургготски също е предал "поздрави и благопожелания" на патриарх Кирил.

Митрополит Антоний не е посрещнат от българския патриарх Неофит. Посещението му в България се случва на фона на продължаващата вече 10-ти месец руска война в Украйна, която не само не беше осъдена от Московксия патриарх, а и е активно подкрепяна от църквата.

Самата Елеонора Митрофанова беше обявена за нежелана на първото заседание на 48 Народно събрание от мнозинството от парламентарните групи.

Това е втората ѝ среща с Царя във Врана за последните 2 години.

Симеон Сакскобургготски има дълга история на политика на пълно сближаване на България с Русия още в първите години на управлението на Владимир Путин - не само по религиозна линия, но и в политическо и икономическо отношение.

В неговия мандат като премиер той рестартира отдавна замразения проект за втора атомна централа с руска технология - "Белене".

През 2002 г. беше поканен на посещение в Москва и се срещна с Путин, а през 2003 г. руският президент пристигна в България навръх Трети март.

Симеон Сакскобургготски първоначално обяви за "шокираща" военната агресия на Русия в Украйна, но в същото време се изказваше против изпращането на оръжия в помощ за Украйна, обвиняваше Запада в "настървяване" и призоваваше България да "действа по-предпазливо" към Русия заради "по-специалната връзка" и имперското мислене на Кремъл, оплаквайки изгубените "взаимни пазари".

Протест в София срещу Митрофанова и "външния министър" на Руската църкваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024