Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана Снимка: © Mospat.ru

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се оказа домакин на руския митрополит Антоний и на посланика на Русия Елеонора Митрофанова на фона на протеста срещу появата на т.нар. "външен министър" на руската православна църква в България.

Срещата им се е случила на 6 декември - в деня, в който граждани блокираха входа на руската черква в центъра на София в знак на недоволство срещу странната визита на Антоний.

Сайтът Faktor.bg, който открива новината през официалните канали на Московската патриаршия, посочва, че гостуването на Митрофанова и митрополита при Сакскобургготски е запазено в тайна за българските медии. Не е спомената и на сайта Н.В. Цар Симеон II (kingsimeon.bg).

В Patriarchia.ru и в пресцентъра на службата за външни работи на руския патриарх Кирил обаче тя е описана подробно, включително със снимки от двореца Врана.

На една от тях Сакскобургготски позира с руски духовници и с посланика пред портрета на своя баща - покойния цар Борис III.

В информацията на руснаците се обяснява, че митрополит Антоний се намира в България по повод 70-годишнината от създаването на местно подразделение на руската православна църква.

Срещите със Сакскобургготски са се случили в присъствието на настоятеля на църквата в София архимандрит Вассиан Змеев и още двама души от отдела за външни отношения, който се оглавява от Антоний.

"Митрополит Волоколамский Антоний топло приветства Симеон II Сакскобургготски от името на святейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като отбеляза неговия забележителен принос за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите ѝ в българското общество, както и личният принос на Главата на Царския дом на България в укрепването на отношенията между Руската и Българската православни църкви", се казва в информацията.

Сакскобургготски също е предал "поздрави и благопожелания" на патриарх Кирил.

Митрополит Антоний не е посрещнат от българския патриарх Неофит. Посещението му в България се случва на фона на продължаващата вече 10-ти месец руска война в Украйна, която не само не беше осъдена от Московксия патриарх, а и е активно подкрепяна от църквата.

Самата Елеонора Митрофанова беше обявена за нежелана на първото заседание на 48 Народно събрание от мнозинството от парламентарните групи.

Това е втората ѝ среща с Царя във Врана за последните 2 години.

Симеон Сакскобургготски има дълга история на политика на пълно сближаване на България с Русия още в първите години на управлението на Владимир Путин - не само по религиозна линия, но и в политическо и икономическо отношение.

В неговия мандат като премиер той рестартира отдавна замразения проект за втора атомна централа с руска технология - "Белене".

През 2002 г. беше поканен на посещение в Москва и се срещна с Путин, а през 2003 г. руският президент пристигна в България навръх Трети март.

Симеон Сакскобургготски първоначално обяви за "шокираща" военната агресия на Русия в Украйна, но в същото време се изказваше против изпращането на оръжия в помощ за Украйна, обвиняваше Запада в "настървяване" и призоваваше България да "действа по-предпазливо" към Русия заради "по-специалната връзка" и имперското мислене на Кремъл, оплаквайки изгубените "взаимни пазари".

Протест в София срещу Митрофанова и "външния министър" на Руската църкваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023