Руският опозиционен политик Алексей Навални е в неизвестност вече 17 дни Снимка: © Getty

Екипът на Навални твърди, че известният опозиционен политик е в неизвестност вече 17 дни, като местонахождението му все още не може да бъде установено.

"Днес Алексей трябваше да има две съдебни заседания. Той отново не беше доведен на заседанията. Никога досега Навални не е бил скрит толкова дълго време", заяви екипът на Навални в публикация в Telegram.

Безпрецедентната продължителност на отсъствието на Навални от общественото полезрение породи опасения за неговото благополучие и безопасност.

Помощниците на Навални са отправили молба за информация, като дори предложиха награда в криптовалути за достоверни данни за настоящото му местоположение или състояние.

В отговор на нарастващите опасения, които изчезването на видния руски опозиционер провокира, Кремъл каза, че няма "нито намерение, нито възможност да следи съдбата на затворниците и процеса на престоя им в съответните институции".

Според бившия заместник-министър на енергетиката на Русия, а сега съветник на Навални Владимир Милов, моментът на изчезването "не е случаен" – визирайки обявеното от Путин намерение да се кандидатира отново на президентските избори в Русия през март 2024 г.

"Мисля, че това е целенасочена тактика. Не е случайно, че Навални изчезна точно в момента, в който бяха обявени т.нар. фиктивни президентски избори и в който Путин обяви, че ще се кандидатира отново", казва Милов пред CNN.

Според него руският президент цели да съхрани властта си до 2030 г. предимно чрез оказване на натиск.

"Путин наистина иска да покаже, че ще влезе в Кремъл за още един мандат чрез сплашване, чрез репресии, чрез натиск върху обществото и това очевидно е изнудване на всички опозиционни сили", посочва съветникът.

Той, заедно с колегите си, трябвало да изпратят официални и писмени запитвания до институциите за лишаване от свобода в Русия, за да поискат информация за местонахождението на Навални - процес, който Милов определя като "досаден" и "отнемащ време и усилия".

"Моите колеги бомбардираха всички известни институции за задържане в Русия, за да се опитат да открият Навални в цялата страна", разяснява Милов.

Някои центрове за задържане са потвърдили, че Навални не се намира в тях, а други - все още не са отговорили.

На този фон стана ясно, че Екатерина Дунцова – конкурентката на Путин за президентския пост, която искаше да сложи край на войната в Украйна, е дисквалифицирана от изборния процес.

Кандидатурата ѝ е отхвърлена заради предполагаеми недостатъци в заявлението, пише британският “The Guardian”.

От скрийншоти на документи, публикувани в представляващия Дунцова канал в Telegram, се разбира, че става ясно за липсващи надлежни подписи.

40-годишната Дунцова заяви пред репортери, че екипът ѝ е сглобил заявлението набързо и е имал проблеми с намирането на адвокат, който да завери офертата, след като десетки други са отказали.

Ръководителят на избирателната комисия Ела Памфилова предложи думи на утеха на Дунцова след отхвърлянето ѝ.

"Вие сте млада жена, всичко ви предстои. Всеки минус винаги може да се превърне в плюс. Всеки опит си остава опит", каза Памфилова.

Нейната дисквалификация беше възприета от критиците на Путин като доказателство, че никой с истински опозиционни възгледи няма да бъде допуснат да се изправи срещу него през март - първите президентски избори от началото на 22-месечния конфликт в Украйна.


Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024