Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Руснаците живеят в "свободна" страна и трябва да са "благодарни на Бога" за това. В това увери в своя проповед патриархът на Москва и цяла Русия Кирил и допълни, че на света има общо пет такива държави.

“Знамението” си той обяви след литургия в храма към главното управление на Министерството на вътрешните работи в Москва, където освети и икона на Божията майка.

“Въпреки съществуващата скръб, ние живеем във време на благополучие и трябва да благодарим на Господ за всеки изживян ден, за това, че реално ние живеем в свободна страна.

"В света преброих само пет такива държави, може и да са малко повече, но останалите на практика не са свободни”, казва патриархът в неделната си проповед и призовава вярващите да се моля за върховния главнокомандващ на страната Владимир Путин. По думите му, Путин ясно осъзнава огромната отговорност, която му е възложена свише.

Твърд поддръжник на режима в Кремъл, патриарх Кирил, беше разкрит от две швейцарски медии като бивш агент на КГБ, шпионирал в Женева през 70-те години на 20 век. Патриархът, чието светско име е Владимир Гундяев, е ползвал псевдоним "Михайлов".

В проповедта си руският патриарх призовава руснаците да се молят също за всички воини и “за всички, които пазят страната не само от външни врагове, но и от всякъв хаос, безредици и всичко, което би могло да прерасне в междуосбици.”

През ноември патриарх Кирил беше награден от руския президент за заслугите му за укрепването на единството на нацията през 2023 г.

А на 1-ви февруари Путин лично го поздрави с 14-тата годишнина и интронизацията, отново подчертвайки ролята му в подкрепата на руския народ и на военните в трудното за страната време.

След кончината на патриарх Алексий II, тогавшният митрополит Кирил е избран за пaтриарх на Москва и цяла Русия.

Интронизацията му е на 1 февруари 2009 година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024