Руският патриарх отказа среща с папа Франциск Снимка: © Getty Images

Опитът на Ватикана да договори среща на папа Франциск с Московския патриарх Кирил се провали за втори път.

Папата се надяваше да разговаря с ръководителя на Руската православна църква в Казахстан, където на 13-15 септември ще се проведе годишен събор на религиозни лидери.

"Ако патриархът и папата отидат там, повярвайте, срещата ще се състои", коментираше преди седмици секретарят на Ватикана по външните отношения Пол Ричард Галахър.

Тази година обаче патриарх Кирил е решил да не пътува до Казахстан. Вместо това Руската православна църква ще се представлява от "делегация". По този начин Москва елиминира възможността за среща на високо ниво с папа Франциск.

Това е вторият неуспешен опит на Католическата църква да организира разговор на четири очи между папата и патриарх Кирил след началото на военната инвазия в Украйна.

Първата потенциална възможност беше през юни в Йерусалим, но тогава от Ватикана решиха да я отложат, защото "нашата дипломация разбира, че срещата в този момент може да доведе до голямо объркване" - планът беше двамата да се срещнат именно през септември.

Малко след избухването на войната в Украйна папа Франциск разкритикува остро патриарх Кирил заради това, че е заменил езика на християнството с политически език и че "чете от лист" опорни точки в защита на военната операция. Тогава той дори го призова да не се държи като "църковен помощник на Путин".

След този случай обаче папата зае доста по-отворена към руската страна позиция, като преди месеци дори допусна грешки от страна на Запада за това, че войната в Украйна може би е била "провокирана" или "не е предотвратена".

Папата осъжда инвазията и се опитва да посредничи за примирие, но досега руската страна оставя действията му без отговор. В същото време Франциск не осъществява и идеята да направи визита в столицата на Украйна - Киев. През май той отдели няколко минути по време на седмичната обща аудиенция във Ватикана, за да се срещне със съпругите на двама от обсадените и по-късно пленени войници в "Азовстал" в Мариупол.

За последно папа Франциск коментира атентата срещу Даря Дугина, като я определи за "една от невинните жертви, убити по време на конфликта в Украйна". В отговор посланикът на Украйна във Ватикана Андрий Юраш определи речта на папата като "разочароваща", доколкото Дугина е защитавала отявлено нео-империалистичната идеология на Русия, която доведе до инвазията.


Папа Франциск се срещна със съпругите на войници, блокирани в "Азовстал"

Папа Франциск иска да се срещне с Путин, но дали има смисъл?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023