Руският премиер Дмитрий Медведев подаде оставка Снимка: © Getty Images

Руският премиер Дмитрий Медведев изненадващо подаде оставка от поста си. Решението му дойде малко след като президентът на Русия Владимир Путин се обяви за промяна в конституцията по време на посланието си пред Федералното събрание.

Медведев и Путин са провели и работна среща, на която е обсъдена властовата рокада. В съобщението на Кремъл се казва, че са обсъдени "инициативите, огласени от държавния глава в посланието му, и въпросите, свързани с реализацията на тези положения".

Путин предлага да се промени начинът, по който се назначава правителственият ръководител, така че Държавната дума не само да съгласува кандидатурата на министър-председател, но и да гласува за избора му. Това би прехвърлило част от досегашните властови правомощия на президента към законодателната институция. В момента президентът предлага премиерската кандидатура на парламента, като има право да разпусне събранието, ако то откаже предложението му 3 пъти.

"Когато тези промени бъдат приети - а по всяка вероятност това ще се случи след обсъждане - те ще внесат съществени изменения не само в редица членове на конституцията, но и като цяло в баланса на властта. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, трябва да предоставим възможност на президента на страната ни да направи всичко необходимо за това решение", казва Медведев в мотивите за оставката си.

Според "Коммерсант" - Путин е предложил на досегашния премиер да се прехвърли на нова позиция в администрацията като зам.-председател на Съвета за сигурност, отговарящ за отбранителната способност и сигурност. Съветът е оглавяван от руския президент.

Кабинетът ще продължи да действа, докато не бъде назначено ново правителстсво от президента. Според действащата конституция на Русия, президентът е длъжен да предложи нов министър-председател в Държавната дума не по-късно от 2 седмици след оставката на действащия премиер.

Владимир Путин е благодарил на всички членове на Министерския съвет за работата им и е поискал да продължат да изпълняват задълженията си.

Какви промени в конституцията предлага Владимир Путин?

  • Да се утвърди приоритетът на руската конституция над международното право в руското юридическо пространство.
  • Да се забрани чуждестранното гражданство или жителството в други страни на висши държавни служители.
  • Да се запише, че минималната работна заплата не може да е по-ниска от т.нар. ниво на жизнен минимум в съответния регион на страната.
  • Да се разпише статутът и ролята на Държавния съвет - институция, създадена през 2000 г., в която членуват всички ръководители на региони в рамките на Руската федерация.
  • Да се въведе задължение за всички кандидати за президент на Русия да са живели не по-малко от 25 години на територията на страната и никога да не са притежавали чуждестранно гражданство или постоянно жителство в чужбина.
  • Да се даде право на Държавната дума (долната камара на парламента) да избира министър-председателя, вицепремиерите и министрите. Президентът няма да има право да откаже предложените имена.
  • Президентът да бъде длъжен да се консултира със Съвета на федерацията (горната камара на парламента) при назначаването на всички ръководители на силовите ведомства и на регионалните прокурори.
  • Конституционният съд ще има възможност да прави проверка на законопроектите за конституционна съообразност, преди президентът да ги подпише.
  • Президентът ще има право да отстранява съдии от Върховния и Касационния съд след съгласуване със Съвета на федерацията.
  • Целият пакет с предложения за конституционни промени ще се подложи на национално гласуване с референдум, който мжое да се проведе през септември.

55-годишният Медведев е ръководител на руското правителство и председател на партията "Единна Русия" от 2012 г.

През март 2008 г. той беше избран за президент на Русия в ход, който осигури възможност на Владимир Путин да запази властта си и да не наруши конституцията, която забранява трети пореден мандат на държавния глава. Преди президентските избори Медведев беше вицепремиер, а по-рано - ръководител на администрацията на Владимир Путин.

Путин се кандидатира отново за президент през 2012 г. в нови условия - с мандат, който беше удължен от четири на шест години с решение на парламента. Дмитрий Медведев, съответно, беше върнат обратно в изпълнителната власт като министър-председател.

В момента Путин води своя четвърти пореден мандат като президент, който ще изтече през 2024 г. Разговорите за бъдещето на президентската институция след евентуалното му оттегляне започнаха още през 2019 г., но досега руският държавен глава отказваше да се ангажира с идеи за промяна на свръхцентрализираната система на управление, каквито призиви дойдоха от страна на председателя на Думата Вячеслав Володин. Наблюдатели приемат хода на Путин като опит за недопускане на концентрация на власт в ръцете на бъдещия му приемник и избягване на открита война между претендентите за неговия пост след 2024 г.

Според "Новая газета" - възможно е Владимир Путин да остане водеща фигура в руската политика отвъд този предел, например като съвместява длъжностите на министър-председател и ръководител на Държавния съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите приеха бюджета за 2024 г. на първо четене

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023