Руският "стратег" на войната Герасимов се появи за първи път след слухове за уволнението му

Съмненията около ръководството на руската армия след опита за военен метеж на "Вагнер" вече стигнаха до началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Генералът, който отговаря за управлението на руската военна кампания в Украйна, беше изчезнал от публичното пространство в продължение на седмици. Едва когато се появиха слухове за това, че е отстранен от длъжност, Министерството на отбраната на Русия публикува клип с негово участие, в което го посочва като командир на войските в "зоната на специалната военна операция".

Часове по-рано руски Telegram-канали на журналисти, които отразяват армията, започнаха да лансират информацията, че Герасимов е отстранен. Това твърдение беше предадено и от британския Daily Mail, където се посочваше, че Герасимов може да е сменен от ген.-полк. Михаил Теплинский, който командва Въздушно-десантните сили.

Daily Mail твърди още, че Герасимов ще запази поста си на началник на Генералния щаб, но цялата отговорност за войната вече ще бъде на Теплинский.

Едно от обясненията за предполагаемото му изчезване е търсене на "виновник" за допуснатия бунт на "Вагнер" или други договорки между Владимир Путин и Евгений Пригожин.

Именно Пригожин си позволяваше да обвинява открито Герасимов за това, че е неспособен да планира военните действия и да организира армията на терен.

Под въпрос е и какво се случва с друг ключов фактор от военното ръководство - Сергей Суровикин, за когото има непотвърдени подозрения, че е арестуван след опита за метеж на "Вагнер". Той е свързван с групировката още от 2017 г. по време на службата си в Сирия, а малко след бунта на Пригожин New York Times и Wall Street Journal твърдяха, че генералът е знаел предварително за готвения поход към Москва.

Оттогава Суровикин не се е появявал в публичното пространство, като има съмнения, че е задържан за разпити в следствения арест "Лефортово".

Бившият главен редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов твърди, че Суровикин - а не Герасимов - ще бъде отстранен от ръководството на армията, а Михаил Теплинский и още един генерал Алексей Ким ще поемат неговите отговорности като зам.-командир.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024