Снимка: © Getty Images

Руският журналист и редактор на независимото издание "Новая газета" Дмитрий Муратов ще продаде на търг 23-кратовия златен медал от Нобеловата награда за мир. Всички приходи от търга ще бъдат прехвърлени на УНИЦЕФ в подкрепа на децата бежанци от Украйна.

Муратов спечели Нобеловата награда за мир миналата година заедно с филипинската журналистка Мария Реса за "усилия за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир". В речта при получаването на наградата на 11 декември Муратов заяви, че независимата журналистика в Русия е под заплаха.

Малко след като беше отличен, журналистът обяви, че ще дари паричната награда от 500 хил. долара в подкрепа на различни благотворителни каузи.

В интервю миналия месец в централата на аукционната къща в Манхатън, той каза, че продажбата на медала е „акт на солидарност“ с 14 млн. украинци, разселени от руската инвазия, която той нарече „трагедия“.

Журналистът и нобелов лауреат Дмитрий Муратов: Да не подценяваме руската заплаха за ядрен удар

„Ако погледнем броя на бежанците, всъщност имаме Трета световна война, а не локален конфликт. Това беше грешка и трябва да сложим край", каза той.

Аукционната къща "Heritage Auctions", базирана в Ню Йорк, ще организира търга по наддаване. Тя вече успешно е продала няколко нобелови медала, включително и този на съоткривателя на ДНК Франсис Крик, като събра рекордните 2,3 милиона долара през 2013 г.

Решението на Муратов обаче е вдъхновено от друг търг - този на датския физик Нилс Бор, който продава своя нобелов медал, за да помогне финландските военни усилия след съветското нахлуване във Финландия през 1939 г.

"Тогава съветските сили дадоха подобни оправдания за своето нахлуване", казва Муратов, цитиран от "The New York Times".

Муратов е главен редактор на независимото опозиционно издание "Новая Газета", което спря работата си в края на март заради новите закони в Русия, поставящи ограничения върху отразяването на войната в Украйна. Изданието е известно с репортажите си от конфликтни зони и разследвания срещу руски олигарси и държавни лица. На 28 март то обяви, че спира дейността си за неопределен период, след като е получило две предупреждения за нарушения на закона от руския регулатор Роскомнадзор.

"Новая Газета" спира до края на войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море